19.07.2016

Бактерія-вбивця «Синтія» може знищити все живе в Америці і Європі

Виведена транснаціональними корпораціями «Синтія» може знищити все живе в Америці і Старому Світі. Найближчим часом планета може зіткнутися з викликом, схожим на ті, що описані у фантастичних книгах про апокаліпсис.


Перша синтетична бактерія «Синтія», створена для боротьби з нафтовим забрудненням в Мексиканській затоці, почала нападати на тварин і людей. Зараз небезпечний мікроорганізм на шляху в Європу.

Історія бере початок 20 квітня 2010 року, коли на нафтовій платформі British Petroleum стався вибух. За півроку, що усували наслідки аварії, в море потрапило не менше п’яти мільйонів барелів нафти. Пляма зайняла площу близько 100 тисяч квадратних кілометрів. В якості компенсації за екологічний збиток, втрати рибалкам і туристичним фірмам British Petroleum виплатила за численними позовами майже 27 мільярдів доларів.

Мабуть, величезні фінансові втрати і змусили компанію задуматися про нетрадиційні засоби боротьби з забрудненням. В американському інституті Дж. Крейга Вентера двадцять вчених на чолі з лауреатом Нобелівської премії Хемільтоном Смітом змогли отримати так званий «мінімальний бактеріальний геном». На відміну від усіх живих істот на Землі, Mycoplasma laboratorium (прозвана «Синтією») не містить природного ДНК.

Спочатку нафтові плями зменшувалися, але незабаром бактерія мутувала і переключилася на живі організми. Стали виявлятися дивні випадки. В Арканзасі загинули більше п’яти тисяч птахів, потім — косяк риб чисельністю понад 100 тисяч голів біля узбережжя Північної Луїзіани. При цьому захворіли 128 працівників British Petroleum, які брали участь у ліквідації аварії. За деякими відомостями, їм заборонили звертатися за допомогою в громадські лікарні.

Далі ситуація стала тільки погіршуватися. За даними CDC (центрів з контролю і профілактики захворювань США) в 2014 році через бактерії захворіли 97 осіб, 27 із них померли.

Заразитися можна двома способами. Перший — через рану, навіть найменшу, другий — через сирі морепродукти. Після того, як мікроб виявляється в організмі, він проникає в шар між м’язами і шкірою. Бактерія виробляє токсин, який руйнує живу тканину.

Один техасець лише намочив ноги, але вже через кілька годин лікарі думали про ампутації кінцівок. Перші ознаки захворювання у людини — висип, пухирі, нудота і діарея. Смерть може наступити протягом двох діб з моменту потрапляння бактерії в організм.

Не виключено, що влада Сполучених Штатів приховують від людей масштаб катастрофи. Але за даними Університету федерального округу Колумбія, близько 40 відсотків жителів прибережних районів у Мексиканської затоки за останні роки отримали серйозні хвороби шкіри та дихальних шляхів.

Як свідчать результати досліджень, колонії небезпечних бактерій вже досягли Гольфстріму, а це — прямий шлях у Європу. І ніхто сьогодні не дасть гарантії, що «Синтія» не проникне у Середземне море. Адже вона може переноситися навіть дощовими хмарами. А це значно збільшує можливу географію поширення епідемії.

Це означає, що про знамениті пляжі Лазурного берега Франції, Каталонії, італійської Лігурії, а то й Греції з Туреччиною можна буде забути. Мікроскопічна «Синтія» проковтне турбізнес всієї Південної Європи.

Серед постраждалих можуть виявитися і великі міста на східному узбережжі США, включаючи Вашингтон, Нью-Йорк, Бостон, Майямі, Річмонд. Адже Гольфстрім протікає в безпосередній близькості від них.

Відомо, що «Синтія» дуже швидко розмножується, самовідтворюється у заражених нею клітинах, і на неї не діють антибіотики.

Поки в пресі обговорюють створювану в спеціальних лабораторіях бактеріологічну зброю, реальну біду може принести мікроб, створений спочатку з благими цілями…

Источник:

Новости портала «Весь Харьков»