10.07.2018 07:38
Просмотров: 9618

10 українських заводів, котрим ще не виповнився рік

Якщо ще й досі вважаєш, що всі заводи в Україні – досягнення СРСР, а зараз їх лише грабують, плюндрують та закривають, то знай: у нас запускаються нові підприємства.

До того ж націлені вони зменшити потребу в імпортних товарах, та свою продукцію продати за кордон.

Хоча скарги на згортання виробництва зараз почути легше, ніж звіти про запуск нових ліній, українська промисловість не загнулася. Іноземні інвестиції та кредити стають базою для нових підприємств.

1. Allseeds за рік виробляє 240 млн літрів соняшникової олії

10 українських заводів, котрим ще не виповнився рік

Реґіон: м. Південне, Одеська обл.

Дата відкриття: червень 2015

Новий олійно-екстракційний завод ТОВ “Олсідз Блек Сі” займає 28 га і його потужність дозволяє переробляти до 800 тис. тонн соняшникового насіння на рік. У елеваторі одночасно поміщається близько 46 тис. тонн. А ще він розташований біля порту “Південний” Одеської області – близько до пункту завантаження суден.

У завод та термінал з перевалки олії група компаній Allseeds вклала 200 млн доларів. За рахунок іноземних інвестицій завод оснастили сучасним італійським, німецьким, бельгійським та швейцарським обладнанням. Якість сировини на підприємстві контролює незалежна голландська лабораторія.

2. “Маїс” – перший проект вітчизняної насіннєвої компанії

10 українських заводів, котрим ще не виповнився рік

Реґіон: с. Зайцеве, Дніпропетровська обл.

Дата відкриття: червень 2015

У будівництво нового насіннєвого заводу вклали понад 100 млн. грн., Третину цієї суми взяли в кредит у німецького банку BHF під гарантії Європейського банку реконструкції та розвитку.

За проектом, потужність заводу становить від половини до 1 млн. Посівних одиниць – а це 10-20% потреби ринку України. Завод працює в двох “режимах”: або запускає стандартний повний технологічний цикл, або виконує три різні операції одночасно з трьома видами насіння.

Компанія “Маїс” планує побудувати ще два насіннєвих заводи в різних реґіонах України.

3. Біогазовий завод компанії “Сільгосппродукт” забезпечить зеленою електроенергією 800 домогосподарств

10 українських заводів, котрим ще не виповнився рік

Реґіон: с. Рокитне, Київська обл.

Дата відкриття: жовтень 2015

Новий біогазовий завод переробляє органічні відходи, енергія яких піде на опалення місцевих населених пунктів та теплиць. А ще він планує поставляти екологічне добриво для сільського господарства. Поки що запустили тільки першу чергу майбутнього біогазового комплексу, так що зараз завод виробляє лише частину запланованого “зеленого” палива. Проте, для України він вже є найпотужнішою біогазовою установкою та однією з найпродуктивніших для країн східної частини ЄС.

Сировиною для біогазової установки служить жом та інші органічні відходи. З них у результаті хімічної реакції отримують газ, котрий перетворюють на електрику. До того ж відбувається процес когенерації – вироблення електричної та теплової енергії. За розрахунками інженерів, з 44 м³ такого газу виходить 19 МВт електричної та стільки ж теплової енергії.

4. “Інтерагросистема” перший в Україні виготовляє картоплю фрі

Реґіон: м. Мена, Чернігівська обл.

Дата відкриття: вересень 2015

Цей завод напівфабрикатів побудували в рамках спільного українсько-турецького проекту. Українська сторона інвестувала 48 млн грн, іноземні партнери – 2,5 млн євро.

Картоплю для заводу вирощують на полях “Інтерагросистеми” та купують у місцевих фермерів. Виробнича лінія працює в три зміни, на ній задіяно 50 чоловік. А для посадки, збирання та сортування картоплі залучається іще сотня.

Підприємство буде переробляти до 100 тис. тон картоплі на рік, чим майже повністю забезпечить вітчизняні кафе та ресторани напівфабрикатами для виготовлення картоплі фрі – зараз Україна імпортує таких напівфабрикатів на 500 млн грн.

5. Puratos буде експортувати майже половину своєї продукції

10 українських заводів, котрим ще не виповнився рік

Реґіон: м. Одеса;

Дата відкриття: 19 травня

Міжнародна група Puratos вклала в завод з виробництва маргарину та сухих сумішей для хлібопекарської та кондитерської промисловості 7 млн євро. 40% виробленої продукції піде на експорт.

Завод працюватиме за екологічно чистими технологіями, його обладнання також не шкодить навколишньому середовищу.

6. “Українські Лісопилки” переробляє деревину, котру раніше експортували

10 українських заводів, котрим ще не виповнився рік

Реґіон: м. Костопіль, Рівненська обл.

Дата відкриття: квітень 2016

На заводі планують виробляти соснові обрізні дошки, з котрих в подальшому виготують столярні вироби, меблі та будматеріали.

Потужність підприємства – 300 тис. м³ пиломатеріалів. За рік воно створює 150 робочих місць та залучає до реґіону 20 млн. євро інвестицій. Над спорудженням об’єкту працювали українці, фіни та шведи. Це один з наймасштабніших інвестиційних проектів у Рівненській області за останні 7 років.

7. ПАТ “Тернопільський кар’єр” зменшить потребу в імпортному камені

10 українських заводів, котрим ще не виповнився рік

Реґіон: с. Галущинці, Тернопільська обл.

Дата відкриття: січень 2016

Для реалізації проекту залучили близько 19 млн грн .: 15 млн. Інвестицій та 4 млн. Кредитних коштів.

Проектна потужність нового заводу становить 1 млн. тонн продукції на рік. Це має замінити імпортний камінь, котрим раніше перекривали малий видобуток своєї сировини.

8. ТМ Ondo пропонує дешевшу заміну керамічної черепиці

Реґіон: м. Івано-Франківськ

Дата відкриття: серпень 2015

Новий завод виробляє цементно-піщану черепицю. Її вартість у чотири рази нижча, ніж керамічної. Але в порівнянні з металочерепицею, “бетонна” на 10-20% дорожча.

У підприємство вклали 1 млн дол., За рахунок чого побудували 2 тис. м² виробничих площ і закупили обладнання європейської компанії Vortex Hydra. Вийти на проектну потужність, котра становить 250 тис. м² черепиці на рік, компанія планує в наступному році.

9. Fujikura виробляє в Україні кабелі за японським стандартом якості

10 українських заводів, котрим ще не виповнився рік

Реґіон: м. Львів

Дата відкриття: квітень 2016

ТОВ “Фуджікура Аутомотив Україна Львів” засноване в листопаді 2013 року японською компанією Fujikura Ltd., котра виготовляє кабельні мережі для європейських автомобільних виробників. Спеціалізацією українського заводу стала автопроводка для марки Volkswagen. За тиждень виробляють близько мільйону кабелів.

Щоби його спорудити, треба було 87 млн грн іноземних інвестицій. За ці гроші побудували комплекс з виробництва електрокомпонентов площею 7 тис. м² та адміністративний корпус – 1,8 тис. м² Протягом наступних двох місяців планують розширити виробничі площі до 11,5 тис. м² Роботу на заводі отримають 3 тис. чол.

10. “Біофарма” на 100% забезпечить населення України вітчизняними препаратами з плазми крові

10 українських заводів, котрим ще не виповнився рік

Реґіон: м. Біла Церква, Київська обл.

Дата відкриття: червень 2016

Новий біофармацевтичний комплекс було побудовано з нуля швидко – за 1,3 року. Для цього українські та іноземні інвестори: американська компанія Horizon Capital та голландський банк розвитку FMO – вклали 40 млн. дол.

Завод спроектувала німецька компанія Linde Engineering, він відповідає вимогам стандарту Good Manufacturing Practice, що є обов’язковим для всіх країн ЄС.

У планах побудувати ще й завод з переробки плазми крові – для цього додатково інвестують 30 млн. дол. Новий завод у три рази збільшить виробничі потужності компанії з переробки плазми, котрі зараз складають 90 тонн на рік.

Годі вже скиглити про те, що у нас немає нових промислових гігантів – хоча б тому, що за голосінням не помітиш змін на краще. Адже десяток нових приватних підприємств, нехай навіть деякі з них маленькі, здатний принести користі більше, ніж неконкурентноспроможні велетні минулого.

Источник: global-ukraine.com

Переклад: Яна Гончар-Куклас

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    939
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович