21.12.2016 14:05
Просмотров: 917

«Досвід війни більше, ніж людина». У Харкові знімають документальний фільм «Розказуючи історії ветеранів»

«Досвід війни більше, ніж людина». У Харкові знімають документальний фільм «Розказуючи історії ветеранів» У Харкові стартували зйомки документального фільму «Розказуючи історії ветеранів». Його героями стануть п'ять учасників АТО, які повернулися додому. У кожного - своє життя, своя доля, своє майбутнє, але одна на всіх війна, яка, напевно, вже ніколи не піде з їхнього життя і їхніх думок. Автори фільму запропонували їм розповісти свої історії для того, щоб ті, хто не був у зоні АТО, і ті, хто звідти повернувся, хоч трохи, але стали ближчими і зрозумілішими одне одному.
Знімальна група працює в Харкові та області, записуючи бесіди з героями в найрізноманітніших місцях - вдень на робочому місці в офісі IT-компанії, вночі на вокзалі, куди бійці повертаються з курсу реабілітації після поранення, або після ранкового обходу в лікарні, де ветерани проходять протезування . Учасники АТО - хто відразу й активно, хто поступово і з зусиллями, але повертаються до мирного життя. Володіючи безцінним, невимовним досвідом війни, вони поступово вчаться жити серед людей, які про війну майже нічого не знають, і це зіткнення двох світів їм доводиться осмислювати самостійно, кожному - по-своєму. ГО «Лінія згоди», яка організувала зйомки фільму, вже третій рік працює з цією темою соціально-психологічними методами. Фільм - спроба, використовуючи можливості кіномистецтва, вийти на нову, широку аудиторію телебачення.
Ідея фільму народилася з попереднього етапу проекту «Цивільний піксель» - серії зустрічей, під час яких ветерани розповідали про свій військовий досвід, а актори театру «Прекрасні квіти» втілювали ці історії в імпровізаційних сценах. Розказане на цих зустрічах цінніше, ніж окремий проект, а самі оповідачі заслуговують бути почутими тисячами людей, вважає координатор проекту, представник «Лінії згоди» Ольга Ладія-Щербакова: «Осмислювати війну важливо через конкретні історії конкретних людей. З таких історій, напевно, буде складатися справжня правда про те, що це за війна, для чого вона нам, як нам з нею бути».
«Досвід війни більше, ніж людина». У Харкові знімають документальний фільм «Розказуючи історії ветеранів» Режисером став Дмитро Коновалов - засновник студії «Док кіно трансформація», автор 8 документальних фільмів, учасник фестивалів AFI DOCS Film Festival (США), AT Film Festival (Польща, отримав спеціальний приз журі), Docudays, Кінодок (2-е місце), переможець конкурсу фільмів «Від Серця до Серця». Дмитро приєднався до проекту навесні, записуючи зустрічі «Цивільного пікселя»: «Це був дуже цікавий і важливий матеріал. Ми змонтували ролик, і він нам сподобався. Тоді ми стали думати, як використати цей матеріал, і народилася ідея фільму».
Документаліст зізнається, що зйомки можуть бути важкими і непередбачуваними - говорити на камеру про найсокровенніше дуже непросто. Але генеральної лінії він намагається дотримуватися: «Ми знімаємо через приватні історії велику проблему - колосальну поляризацію суспільства, в якому захисники Вітчизни є мало не ізгоями. Люди настільки бояться, приховують від себе сам факт того, що війна поруч, що все, що нагадує їм про цю проблему, є загрозою їхньому способу життя, і ветерани в тому числі».
Але, уточнює режисер, це - тільки одна з можливих ліній фільму, його відправна точка: «Ми всі разом вирушаємо в цю подорож, і, як це буває в документалістиці, самі не знаємо, що у нас вийде в підсумку», - попереджає Дмитро Коновалов.
Один з героїв фільму, розвідник 42-го батальйону тероборони, доброволець Кирило Золотарьов, брати участь у зйомках погодився відразу: «Мене запитали: «Будеш?». Я кажу: «Буду». Тому що проект мені здається важливим. Це можливість дати відповіді на питання, які задають не з цікавості, а тому що це для них насправді важливо. Це розмова з тим, хто тебе цінує. Взагалі, я давно знаю Ольгу, довіряю їй, тому довго думати тут нічого. Життя взагалі - проста штука, потрібно всього лише не упускати нагоду зробити добру справу. Впевнений, багато ветеранів думають так само».
Ефірна прем'єра фільму, обіцяють автори, відбудеться в кінці лютого на одному з українських національних каналів. Для героїв картини та їх близьких у Харкові пройде допрем'єрний показ. Найбільше вона переживає, признається Ольга Ладія-Щербакова, за те, чи сподобається фільм самим ветеранам, які в ньому знімалися. Хоча герої мають право вирізати з фінальної версії фільму окремі свої фрази або цілі сцени, режисер сподівається, що такої самоцензури не станеться: «Людина, яка бачить правду про себе, викидає тільки те, що фальшиво, що неправильно. Адже правда про себе - це для людини, напевно, найважливіший досвід».
Фільм створюється за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту Українська ініціатива щодо підвищення впевненості (UCBI).
Детальніше про зйомки фільму, проект «Цивільний піксель» та ГО «Лінія згоди» можна дізнатися на Facebook-сторінці організації

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович