23.02.2017 14:10
Просмотров: 1458

“Моя музика”: Сашко Положинський та Сергій Жадан запрошують поговорити про українську масову культуру

“Моя музика”: Сашко Положинський та Сергій Жадан запрошують поговорити про українську масову культуру Культурна ініціатива “П’ятий Харків” 3 та 4 березня оголошує нові зустрічі. Цього разу гостем проекту, заснованого Сергієм Жаданом та Ярославом Маркевичем, стане Сашко Положинський – лідер гуртів “Тартак” та “Був’є”, громадський діяч.
Зустріч перша, за назвою “Моя музика”, відбудеться 3 березня о 19:00 у великій хімічній аудиторії ХНУ ім. Каразіна. Вхід вільний. Модератор – Сергій Жадан.
“Моя музика” – назва музичного ток-шоу Сашка Положинського, котре стартувало наприкінці минулого року на каналі М2. І – певний вектор розмови: “Що таке моя музика, наша музика, українська музика (література, кіно, театр…)? За якими ознаками вони українські чи не-українські? За мовою? За географією? За ідеєю? Давайте про це поговоримо, – пропонує Сергій Жадан. – Як нам створити справді якісний і при тому справді масовий український культурний продукт, котрий працював би на об’єднання і залучення нових прихильників? І кому – нам? Українські масові серіали, глянцеві журнали, поп-музика... – як саме їх мала би підтримувати держава? Що можуть зробити митці і як варто було би долучитися до цього небайдужим людям? Особливо цікаво поговорити про це в Харкові з його шаленим культурним потенціалом”.
Мова піде також про розвиток та захист національного культурного поля, про варіанти розвитку українського культурного ринку. “Митці, які творять українською, не здатні робити якісь занадто спрощені речі. А хто й уміє, той не береться, – говорить Сашко Положинський. – Шукачеві кон’юнктурних варіантів невигідно писати українською. Україна має стати настільки самодостатнім ринком, щоби кожен музикант, який працює у внутрішньому інформаційному просторі, не парився про те, як йому своєю творчістю заробити гроші, і міг би дбати лишень про творчість”.
На зустріч запрошують всіх небайдужих, особливо – студентів, викладачів шкіл і вузів, митців, журналістів і громадських діячів.
Наступного ж дня, 4 березня, Сашко і Сергій зустрінуться з харківськими пластунами об 11.00 у Харківському ЛітМузеї. "У Сашка якась дуже сучасна, зрозуміла і непафосна концепція патріотизму, – говорить співорганізатор проекту Ярослав Маркевич. – Діти мають чути такі речі – про те, як бути Людиною у своїй країні, і бути відкритим до світу, захищати країну в тому полі, в якому ти найбільш ефективний. Це, власне, те, чого і хочуть наші пластуни".
До речі, нагадаємо, що представники цієї юнацької організації (тернопільського підрозділу) брали участь в зйомках відомого кліпу "Тартака" – "Не кажучи нікому".
Також 4 березня о 14.00 Сергій та Сашко зустрінуться з вихованцями й викладачами інтернату для дітей із порушеннями зору. “Разом із ЛітМузеєм, одним із ключових партнерів “П’ятого Харкова”, ми вже певний час співпрацюємо із цим інтернатом та з організаціями захисту прав незрячих людей, – нагадує Сергій Жадан. – Це страшно важливий і чомусь дуже занедбаний напрямок суспільної роботи. Люди, які не бачать або бачать погано, потребують додаткових каналів комунікації, особливої подачі культурних продуктів, вони не мають бути виключеними з культурного життя”.
Та на зустрічі з вихованцями інтернату, говорить Сергій, ітиметься скоріше про інше: про музику, яку вони люблять, про книжки, які хотіли б прочитати. А ще – про громадянську позицію та вміння захищати свої права, об’єднуючись із однодумцями.
Нагадаємо, проект “П’ятий Харків” реалізовується за ініціативи й підтримки поета й письменника Сергія Жадана та депутата і громадського діяча Ярослава Маркевича. У межах цієї культурної ініціативи харків’яни мають змогу щомісяця зустрічатися з видатними літераторами й дослідниками (не лише українськими). А в розмовах із ними – шукати відповіді на питання про те, хто ми такі і яким має бути наш “п’ятий Харків” – безпечний і толерантний Харків найближчого майбутнього.
Першою гостею проекту була письменниця та дослідниця Оксана Забужко, яка запропонувала харків’янам поміркувати про інформаційні війни та захист від пропаганди. Другим – білоруський поет Андрей Хаданович, із яким харків’яни говорили про культуру в часи диктатури й війни. Докладніше — на сторінці проекту >>

Новости портала «Весь Харьков»


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович