17.12.2016 09:00
Просмотров: 1247

Зачем Харькову и Украине Юрий Шевелёв?

Зачем Харькову и Украине Юрий Шевелёв?

Известный в мире харьковчанин, филолог Юрий Шевелев, стал символом свободы мысли в Украине. О его роли в современной истории страны мы говорим с Тарасом Данько, профессором экономики Харьковского политехнического института.

- Кем стал Юрий Шевелев для Харькова?

Тарас Данько: Во-первых, он хорошо известен на международном уровне как Джордж Юрий Шевелев. В Украине мы знаем его как Юрий. И это часть ответа на Ваш вопрос. Шевелёв является харьковчанином, который стал известен в мире как ученый - славист. Его считают выдающимся украинским интеллектуалом. Для Харькова он стал настоящим визионером. Не буду пытаться перечислить все, что он сделал для возвеличения Харькова. Проще говоря, он был великим Харьковчанином, который делал для своего города все, что мог.

- Зачем его заставляли сознаться в «коллаборационизме»?

TД: Он никогда не был коллаборационистом. Перед тем, как стать профессором Колумбийского университета он прошел многоуровневые проверки. Так в чем же его грех в глазах отечественных преследователей? Он просто имел мужество, чтобы выжить. И для нацистов-гитлеровцев, и для коммунистов-ленинцев жизнь украинца ничего не стоила. В этом их сходство. Именно выживание стало его преступлением, которое КГБ никогда ему не простило. И было еще одно преступление. Он посмел иметь мнение, отличное от позиции коммунистов. Вы помните знаменитую формулу Сталина "Кто не с нами, тот против нас"? Шевелев выжил, не будучи «с ними». Каким бы нелепым это ни казалось в наше время, но этого было достаточно, чтобы стать пожизненным "ярлыком" для него.

Даже после распада Советского Союза подобный взгляд широко распространен среди тех, кто отравлен советской пропагандой.

- Уничтожение мемориальной доски Юрию Шевелеву в сентябре 2013 года дало эффект, совершенно противоположный ожидаемому. Почему?

TД: Пока не ясно, чего они ожидали. Похоже, они хотели продемонстрировать, что Харьков все еще "советский". Акт вандализма стал сигналом возрождения в городе «войны с памятью».

И те, кто ценит свободу, поняли: пришло время мобилизовать усилия, чтобы не допустить реанимации СССР. Теперь, когда Харьков избавляется от кровавых символов пропаганды советской эпохи, становится понятно, что их план не удался.

-… и Юрий Шевелев получил беспрецедентную популярность в современной Украине?

TД: Думаю, его имя стало символом сопротивления тоталитаризму. Несомненно, Шевелев был одним из величайших украинских мыслителей, и его работы предстоит открыть для себя многим украинцам.

Вопрос: Как случилось, что образ Шевелева стал одним из символов Евромайдана?

TД: Евромайдан вышел за свободу украинцев решать свое будущее. Украина выбрала европейский путь. Такой же выбор в свое время сделал Шевелев.Для тех, кто до сих пор лоялен к несуществующего СССР, это преступление. Сегодня кремлевская пропаганда изображает украинцев нацистами, а тогда Шевелев был обвинен в коллаборационизме. Преступление украинцев куда более тяжкое: они посмели защищать свой выбор, свою свободу, свое будущее.

-----

Важке повернення славіста, знаного у світі, рідному Харкову

Напередодні своєї 108-ї річниці українсько-американський філолог Шевельов є символом європейського вибору та свободи думки в Україні. Для того, щоб зрозуміти його роль в сучасній історії країни досить подивитися на непрості стосунки Шевельова з Харковом навіть після його смерті. Про це говоримо з економістом-міжнародником, Тарасом Даньком, одним з промоутерів інтелектуальної спадщини Шевельова.

Питання: Ким є для ХарковаЮрійШевельов?

Тарас Данько: Насамперед, він добре відомий у світі, як Джордж Шевельов. Україна знає його, як Юрія. І це частина відповіді на ваше запитання. Шевельов є Харків’янином, котрий став відомим у світі через свою наукову діяльність у царині філології. До того що він був науковцем, він також знаний український візіонер.

Він був також справжнім візіонером для рідного Харкова. Я не вдаватимусь в подробиці, бо в короткій розмові годі намагатись описати все, що він зробив. Простіше кажучи, він був великим Харків’янином, який робив все можливе, для звеличення Харкова.

Питання: Але його змушували зізнатися в тому, що він був «колаборантом» під час нацистської окупації України – хто і навіщо?

TД: Він ніколи не був колаборантом. До того, як стати професором Колумбійського університету, він був очищений від будь-яких обвинувачень. То ж чим є його гріх в очах наших вітчизняних переслідувачів? Він просто мав мужність вижити в умовах, коли ні для більшовиків ані для нацистів життя будь-якого українця нічого не вартувало. Такою була їх спільна риса. Він вижив, і це стало злочином, який більшовики ніколи не пробачили. Ще один злочин: він посмів мати власну думку, відмінну від позиції комуністів. Ви пам'ятаєте знамениту формулу Сталіна "ти або з нами, або проти нас"? Шевельов вижив, не будучи «з більшовиками». Нині то виглядає нісенітницею, але цього вистачило щоб назавжди його «затаврувати».НавітьпіслярозпадуРадянського Союзу подібний тип мислення більшовиків є широко поширеним серед надто отруєних радянською пропагандою.

Питання: Чому знищення меморіальної дошки йому, що сталося у вересні 2013 року мало ефект, протилежний очікуваному змовниками?

TД: Ще й досі не з’ясовано, нащо вони очікували. Схоже, вони хотіли продемонструвати, що Харків ще "радянський". Так, це стало сигналом, що більшовизм агресивно відроджуються в Харкові. Для громадян, які цінують свободу, то був сигнал,що настав час мобілізувати зусилля, для протидії реанімації СРСР. Тепер, коли Харків позбувся імен-символів пропаганди радянської епохи, видно, що їхній план зазнав невдачі.

Питання: ЧомуЮрійШевельовнабувбезпрецедентноїпопулярності в сучасній Україні?

TД: Я думаю, що його ім'я стало популярним, як символ опору більшовизму. Я вважаю, що його роботи лише належить відкрити багатьом українцям. Вважаю Шевельова одним з найбільших українських мислителів. Та знаєте, справжні мислителі зазвичай мають вузьку аудиторію.

Питання: Як сталося, що образ Ю.Шевельова став одним з символів ЄвроМайдану?

TД: ЄвроМайданпостав за свободу українців обирати власне майбутнє.Україна вибрала

європейський шлях, так само, як зробив це Юрій Шевельов. Для тих, хто досі лояльний до неіснуючого СРСР, це є злочином. Російська пропаганда зображує українців нацистами з тих же причин, з яких раніше Шевельов був звинувачений у колабораціонізмі. Та«злочин»українців є набагато важчим: вони насмілилися захищати свій вибір, свою свободу, своє майбутнє.

-----

На фото - попередній макет дошки, який раніше не публікувався

Зачем Харькову и Украине Юрий Шевелёв?

30-й роки. Юрій Шевельов

Зачем Харькову и Украине Юрий Шевелёв?

По материалам: kharkivobserver.com

Автор: Виктория Склярова

фото автора

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович