13.09.2016 10:50
Просмотров: 1911

Розумна мобільність. Сильна економіка: Харків долучається до Європейського тижня мобільності

Розумна мобільність. Сильна економіка: Харків долучається до Європейського тижня мобільності Харків уже вдруге стане одним з 5 тисяч міст, які щороку 16-22 вересня відзначають Європейський тиждень мобільності (ЄТМ).

За словами харківської команди ЄТМ, для українських міст тема мобільності звучить значно гостріше, ніж для більшості європейських міст. У нас невід’ємне право людини на вільне, зручне й безпечне пересування багато в чому залишається фікцією на папері.

“Протягом двох десятиріч наші міста розвивались як автомобільно орієнтовані, а мережі електротранспорту й пішохідні простори знищувались, — говорить Олександра Наріжна, співорганізатор ЄТМ в Харкові, ГО “Міські реформи”. — При цьому, наприклад, у Харкові автомобілісти — це лише 20% мешканців, та чомусь у центрі турботи міської адміністрації і розробників генерального плану тривалий час опинялися саме вони, а пішоходи, велосипедисти та користувачі громадського транспорту опинялися на узбіччі уваги. Та виглядає так, що сьогодні необхідність змін бачать вже не лише активісти, а й міське керівництво. Харкову конце необхідно розвивати пішохідну й велосипедну інфраструктури й мережі електротранпорту. Місто (особливо центр) має належати людям, а не автомобілям”.

Саме тому, переконані організатори, так важливо об’єднувати зусилля громадських активістів і муніципальних структур: грамотно змінювати місто можна лише спільними зусиллями. Для цього й потрібні тижні мобільності: нагадувати про важливі питання і стимулювати міста до розвитку.

Цьогорічний слоган ЄТМ — Smart mobility. Strong economy ("Розумна мобільність — сильна економіка"). Це нагадування про те, що витрати на розвиток мобільності, доступності, безбар’єрності — це не “державна благодійність”, а вкладення в економіку.

“Українці часто дивуються, мовлв, у Європі багао людей з інвалідністю: на колясках або незрячих, — нагадує Володислав Кулик, ще один член команди ЄТМ у Харкові (проект “Метро для всіх”). — Фокус у тому, що в Україні їх не менше, та тут вони часто не можуть навіть вийти з дому, не те що жити повноцінним життям у місті. А люди зі зниженою мобільністю (не лише інваліди, а й літні люди, люди з тимчасовими травмами, маленькими дітьми, вагітні тощо) складають близько 40% жителів міст, й ігнорувати їх — відверто злочинно".

Основні заходи Європейського тижня мобільності 2016 Харкові:

П’ятниця, 16 вересня, 14:00, ст.м. "Держпром" — акція "В метро з закритими очима" — частина кампанії "Метро для всіх". Деталі на сторінці facebook.com/METROavailability.

17 вересня, 12:00-21:00, пл. Конституції — Ярмарок міських проектів "Кульбаба". Презентація громадських проектів, спрямованих на поліпшення транспортної інфраструктури та доступності: "Тролейбус на Сумську", "Пішохідний простір площі Конституції", "Концепція розвитку велоінфраструктури Харкова" (ГО "Міські реформи)"; "Нам потрібна велодоріжка!" (ГО "Харківський велосипедний союз"); "Метро для всіх" (ГО "Право вибору"); "Свободу пішоходу!" (ГО "Товариство учасників руху"); і проекти фестивалю Inclusion, що проходить напередодні Тижня мобільності.

18 вересня, 10:00, пам'ятник велосипедисту на Білгородському шосе — старт Осіннього велодня, "Катай за велодоріжку!"; а після фіналу велопробігу — презентації та розваги на вул. Квітки-Основ'яненка, перекритої в цей день для автотранспорту.

20 вересня, 16:00-22:00, пам'ятник Солдату на 23 серпня, — презентація проекту велодоріжки по пр. Науки, обговорення з мешканцями району, збір коментарів і побажань.

22 вересня, "День без авто" — нагадування про проблеми, до яких призвела глобальна автомобілізація. Активісти закликають усіх відмовитися в цей день від автомобіля і підтримати світ у спробах зупинити погіршення екологічної ситуації.

З 9:00 до 19:00 на Пушкінській біля будинку 50/52 активісти ГО "Міські реформи" зводитимуть парклету — мініпарк на парковці: спосіб нагадати про те, що міський простір належить людям, а не машинам.

Там же о 9 ранку стартує акція "Велосипедом на роботу" — на підтримку велосипеда як транспортного засобу. Всі, хто приїде на велосипеді, зможуть тут випити свій вранішній чай або каву, поспілкуватися та заявити про необхідність безпечної і зручної велоінфраструктури.

Детальна програма — на сторінці ЄТМ на Фейсбуці або ВКонтакті.

Чотири ГО, що увійшли до оргкомітету ЄТМ у Харкові, — учасники проекту "Популярізація сталого и безпечного транспорту в Центральній та Східній Україні", який реалізовується за фінансової підтримки USAID та консультаційної — Асоціації велосипедистів Києва та PR-аґенції "Bagels & Letters"; а також члени громадської коаліції "Міста для людей", яка об'єднує вже 16 ГО з семи міст України.

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович