19.02.2015

Как экономить на энергоресурсах? Советы харьковских коммунальщиков

Харківським комунальникам завдяки енергозбереженню вже вдалось зекономити майже 200 мільйонів гривень. Як місту під час складної ситуації в країні вдається ще й заощаджувати на енергоносіях ділилися з шістьма регіонами України, представники яких приїхали до Харкова набиратися досвіду.

Збереження та економія енергоресурсів. Обговорення цієї теми зібрало у Харкові представників з шести регіонів України. Перша столиця ділиться досвідом: у Харкові за останні кілька років в девять разів вдалось знизити обсяги використаної електроенергії та зменшити витрати на вироблення тепла.

Сергій Андрєєв директор КП "Харківські теплові мережі"

За десять лет было сэкономлено больше одного миллиарда кубов газа. Что бы было понятно, для города Харькова в отопительный сезон, требуется около 800 миллионов. То есть более чем на один год хватило бы газа по производству тепловой энергии. И более 184 миллионов киловатт электрической энергии/

На Харківських тепломережах кажуть, заощаджувати будуть і надалі. Наразі Світовий банк готовий надати їм понад сто мільйонів долларів кредиту на ремонт, та реконструкцію мереж. Ще одне комунальне підприємство - "Харківводоканалі" також звітує про економію ресурсів на суму майже п'ятдесят мільйонів гривень. І на цьому, кажуть, зупинятися не збираються. На кошти Світового банку комунальники планують модернізувати блоки біологічної очистки на Диканівці та Безлюдівці. Співпраця з міжнародними партнерами добре, певні фахіці, але якщо Україна хоче економити на енергоресурсах, то це питання, повинні піднімати на державному рівні.

Віктор Кітанін директор Департаменту комунального господарства

Нам сегодня нужно с нашим министерством искать в бюджете, в скромном бюджете Украины оборотные средства, вкладывать их в высоколиквидные проекты. Ведь поймите правильно! Сегодня многие говорят, о альтернативных видах энергетики. Я согласен! Но, город Харьков полетами не отопишь, город Харьков соломой не натопишь. При этом у нас же есть ТЕЦы, которые не только тепловую энергию вырабатывают, но и вырабатывают электрическую энергию, а оборудование 30-х годов.

Источник: izvestia.kharkov.ua

Новости портала «Весь Харьков»