14.03.2017

Що керує нашим життям? Принцип 90/10 усе пояснює

Від долі залежить дуже невелика частина подій нашого життя, і, в основному, саме ми самі вирішуємо, як пройде день.

Так говорить американський письменник Стівен Кові, який назвав це принципом 90/10. А роботу цього принципу він показав за допомогою простого прикладу.

Справа в тому, що 10% подій в нашому житті ми ніяк не можемо контролювати. Не можемо вплинути на затримку рейсу літака або регулювати червоне світло світлофора. Але ми можемо контролювати свою реакцію на ці події.

Решта 90% подій – це результат нашої реакції. Результат того, як ми поводимся в неконтрольованій і стресовій ситуації.

Уявіть собі таке: ви снідаєте зі своєю сім'єю. Ваша дочка ненавмисно перекинула чашку з кавою просто на вашу сорочку. Ви схоплюєтеся і кричите на дочку. Дорікаєте своїй дружині за те, що вона поставила чашку дуже близько до краю столу. Ви йдете в спальню, щоб переодягнутися, а після повернення бачите заплакану доньку, яка не закінчила свій сніданок і не зібрала речі для школи.

Що керує нашим життям? Принцип 90/10 усе пояснює - фото 151611
У результаті вона не встигає на шкільний автобус. Ваша дружина поспішає на роботу, і ви везете дочку в школу на своїй машині. Оскільки ви спізнюєтеся, то мчите, порушуючи правила дорожнього руху. Прийшовши на роботу із запізненням, ви виявляєте, що забули вдома потрібні папери. Ваш день почався жахливо і продовжується у такому самому дусі. Ви не можете дочекатися, коли ж він закінчиться. Прийшовши додому, ви бачите, що дружина і дочка в поганому настрої. У ваших стосунках виникла напруга.
Що керує нашим життям? Принцип 90/10 усе пояснює - фото 151612
  • А: Тому що дочка ненавмисно пролила кави?
  • В: Тому що ваша дочка пропустила автобус і ви повинні були везти її в школу?
  • Г: Тому що на дорозі був корок і ви запізнилися на роботу?
  • Д. Тому що ви неправильно відреагували на ситуацію?
Правильна відповідь: Д. Своєю реакцією ви зіпсували весь день собі і своїй родині. Ви не могли нічого вдіяти з розлитою кавою, але ви могли контролювати свою реакцію.
Що керує нашим життям? Принцип 90/10 усе пояснює - фото 151613
Кава розлилася на ваші штани. Дочка готова розплакатися. Ви м'яко говорите: "Нічого страшного, просто постарайся наступного разу бути акуратнішою". Ви йдете в спальню, переодягаєте штани, берете все, що потрібно для роботи. Повертаєтеся в кухню і встигаєте побачити через вікно, як ваша дочка махає вам рукою, сідаючи в шкільний автобус. Попрощавшись з дружиною, виходите з дому. Ви приходите на роботу на 5 хвилин раніше і енергійно вітаєтеся з усіма.
Що керує нашим життям? Принцип 90/10 усе пояснює - фото 151614

Два різні сценарії. Обидва почалися однаково, але закінчилися по-різному. Вся справа в вашій реакції на події у вашому житті. Звичайно, можна продовжувати звинувачувати інших у своїх бідах і скаржитися на долю, але хіба це допомагає жити краще?

Ви нічого не втратите, якщо спробуєте застосовувати в своєму житті правило 90/10. Повірте, ви будете вражені результатами!

Источник: maximum.fm

Новости портала «Весь Харьков»