15.12.2016

Curiosity знайшов нові докази існування життя на Марсі

Марсохід Curiosity в кратері Гейл виявив сліди мінералу гематиту і хімічного елементу бору. Обидві знахідки говорять про те, що на дні кратера тривалий час існували умови з підвищеною вологістю і досить високою температурою.

Фахівці, котрі працюють з NASA, вважають ці дані черговим підтвердженням того, що на Марсі існувало або навіть і зараз існує життя.

Зразки гематиту марсоходу вдалося виявити, проводячи неглибоке буріння по всьому схилу кратера. Навіть заглиблення у грунт на кілька сантиметрів допомагає вченим визначити хімічний склад порід колишнього марсіанського озера, що колись, як вважається, покривало дно кратера.

Раніше Curiosity виявляв у кратері тільки магнетит. На відміну від гематиту, цей мінерал може утворюватися навіть в атмосфері з дуже низьким вмістом кисню. З гематитом все інакше. Він якщо й утворюється на поверхні, то зазвичай у ході тривалих окислювальних процесів, котрі погано протікають при низьких температурах.

Інший елемент, бор, марсохід виявив на планеті вперше. Він легко розчиняється у воді, і його можна знайти там, де швидко випарувалася велика кількість рідини. Наприклад, саме так утворюється бура, з якої добувають бор на Землі.

Источник:

Новости портала «Весь Харьков»