18.07.2017

Невропатолог пояснив, чому не можна їсти і читати водночас

Така звичка може стати причиною багатьох проблем із здоров"ям -- від порушення осанки та погіршення зору до розвитку ожиріння та діабету.

-- Коли людина відволікається від їжі на іншу діяльність, мозок, який не може виконувати два основні види діяльності одночасно, надає перевагу чомусь одному, -- пояснює Віталій Осташко, невропатолог. -- -- Тобто, або людина відкладає газету і починає їсти, або читає, при цьому автоматично поглинаючи їжу. У такому випадку вона може непомітно проковтнути неїстівний предмет, поперхнутися чи вдавитися шматком їжі. Крім цього, звичка читати за їжею псує вашу поставу, адже ви непомітно для себе починаєте сутулитися за столом. М"язи шиї напружуються, хребет викривлюється, голова приймає неприродне положення, псується зір.

-- Є дані, що звичка читати за столом може призвести до ожиріння чи діабету. А який тут зв"язок?

-- Дивіться: травлення є рефлекторним процесом (тобто, не залежить від волі людини). Починається він задовго до того, як їжа потрапляє у шлунок. Коли людина бачить страву або відчуває запах їжі, у неї рефлекторно починає виділятися слина -- це вже запускається травний процес. Як тільки до рота потрапляє перший шматок, починається рефлекторна фаза травлення -- посилюється виділення шлункових соків, відбудеться вихід жовчі, поступово посилюються секреторні процеси в шлунку і кишківнику. Організм налаштовується на травлення їжі. А якщо людина в цей час відволікається на телевізор або на книжку, рефлекторна фаза травлення гальмується або зовсім припиняється. Людина просто ковтає їжу, не помічаючи при цьому її смаку та кількості -- певно, у кожного з нас був такий досвід. Як наслідок, їжа, потрапивши в шлунок, залишається там надовго -- до 3-5 годин (адже вироблення секрету припинилося або ж їх виділилося менше, ніж треба). А це спричиняє інтоксикацію організму, головний біль, навантаження печінки. Крім того, "вимикання" рефлекторної фази травлення порушує нормальне протікання обмінних процесів, що готують організм до травлення (викид у кров інсуліну, глюкози тощо).

Таким чином, читання під час їжі може обернутися численними функціональними порушеннями: ожирінням, проблемами із шлунком, діабетом, розладами підшлункової залози тощо. Тому не поєднуйте читання та їжу. Займаючись двома справами, ви не зробите жодної. Адже, зазираючи у книгу між піднесенням ложки до рота, ви розсіюєте увагу -- як наслідок, не зосереджуєтеся на тексті, не запам"ятовуєте інформацію. Тому раджу: коли їсте, зосередьтеся виключно на цьому -- гарно сервируйте стіл, вмикайте приємну музику. Трапеза -- це певний ритуал, а не просте ковтання їжі. Читати добре ввечері перед сном -- по-перше, так інформація найкраще запам"ятається (адже мозок отримає її останньою), а, по-друге, читання, на відміну від перегляду телевізора, сприяє кращому засинанню.
 

Источник: expres.ua

Новости портала «Весь Харьков»