05.07.2017

Мікрогрін – нова модна тенденція в здоровому харчуванні

Все частіше ми чуємо цю інтригуючи назву - «мікрогрін». У наймодніших ресторанах ним прикрашають страви, у спортклубах справжній бум на вітамінні коктейлі з мікрогріну, а сироїди та вегетаріанці зі всього світу вже давно гідно оцінили користь цього продукту для себе.
 
За результатами опитування серед шеф-кухарів США, проведеного у далекому 2009 році Американською асоціацією рестораторів, мікрогрін ще тоді увійшов до п'ятірки найпопулярніших продуктів. Тепер він дістався і до нас. Що ж воно таке та з чим його їдять
 
Назва «мікрогрін» (з англ. microgreen) говорить сама за себе: ці тендітні крихітки – «діточки» дорослих і добре відомих нам рослин. Зазвичай це 7-10-денні паростки різних овочів і пряної зелені: базиліка, зеленого горошку, сочевиці, гречки, броколі, руколи, зеленого салату, шпинату, крес-салату, соняшника, листя редису і моркви, та інших рослин.
 
По-перше, це просто красиво: паростки-листочки бувають чудернацьких форм, і ними можна прикрасити будь-яку страву. По-друге, мікрогрін має неймовірно ніжний смак. По-третє, він є надзвичайно корисним. Маленькі пагони містять більше корисних речовин, ніж їхні «дорослі» колеги, адже вони знаходяться на стадії активного росту. Під час пророщення в зернятку пробуджуються небачені сили, весь запас поживних речовин перетворюється в активну, готову для вживання форму: білки - в амінокислоти, крохмаль - в цукор, жири - в жирні кислоти. Синтезуються вітаміни, розвиваються ауксини, фітогормони, весь біостимуляторний комплекс мобілізується для виконання запрограмованої природою завдання - відтворення собі подібного.
 
Мікрогрін – це таке собі «молодильне яблучко» на новий лад: величезна кількість антиоксидантів і хлорофілу уповільнює процеси окислення, що ведуть до пошкодження і передчасного старіння клітин. Будучи початком нового життя, мікрогрін омолоджує, наповнює енергією і зцілює клітини людського організму. Крім того, за недовгий період свого зростання мікрогрін не встигає накопичити в собі ніякої шкідливої «гидоти», що є неминучим для зрілих рослин. Вітамінна бомба Щоденне вживання мікрогріну зробить для вас більше, ніж будь-яка харчова добавка. Будучи легким і низькокалорійним, він дуже поживний: порція салату з мікрогріном дасть вашому організму в п'ять разів більше білка і в сім разів більше вітамінів групи В, ніж порція зрілого салату з латуку.
 
Правила вживання Термін придатності «крихіток» - від 2 до 7 днів, за умови зберігання в холодильнику. Важливо не зривати, а зрізати паростки, і бажано вранці. Тоді листочки будуть соковитими та вологими.
Источник: zhyvyaktyvno.org

Новости портала «Весь Харьков»