19.12.2017

Психолог розповіла, чому шкідливо намагатись всім догодити

Дуже популярний в Україні мотиватор "а що люди скажуть" насправді може зіпсувати життя вам та вашій родині.

Про це в інтерв'ю сайту "24" розповіла психіатр, психотерапевт, медичний психолог, член Всесвітньої асоціації біологічної психіатрії Тіна Берадзе.

Так, я розумію, нас так виростили. Нам завжди говорили, головне – що скаже сусідка Марфа Петрівна. Але! По-перше, Марфа Петрівна, сусідка, нічого доброго не скаже. Ми так запрограмовані, що негатив сприймаємо набагато краще. Якщо ви успішна людина, Марфа Петрівна придумає все, щоб цей успіх знецінити, а якщо ви нічого не досягли в житті, вона навіть згадувати про вас не буде, – пояснила психолог.

По-друге, за її словами, не можна сподобатися всім. "Навіть стодоларова купюра подобається не всім. Тому що комусь симпатичніші євро, комусь – фунти. Тому намагатися догоджати і міняти свою поведінку під то, "що скажуть люди" – це абсолютно низький рівень емоційного інтелекту. Якщо будеш зважати на думку сусідів – тупцюватимеш на місці. У тебе не буде особистісного зростання. Ми стільки енергії витрачаємо на те, щоб всім догодити, що не залишається енергії для особистісного зростання", – додала лікар.

Берадзе наголосила, що потрібно дотримуватися загальних норм поведінки і не порушувати кримінальний кодекс. "Потрібно не робити те, за що твоїм дітям буде соромно за тебе. Все інше – можна", – додала вона.


 

Источник: 24tv.ua

Новости портала «Весь Харьков»