12.12.2017

Колискові корисні навіть ще не народженим дітям

Науково доведено, що дитина починає реагувати на звуки з 14 тижня внутрішньоутробного розвитку. Тобто вже на 4 місяці вагітності дитинка чує музику, мову, розрізняє інтонації голосу.

"Просунуті" мами на цьому етапі починають вмикати своїй крихітці записи мелодійних пісень, класичні композиції – що, без сумніву, корисно для маляти. Але часто матусі забувають, наскільки цілющий для дитини їхній живий спів. Повірте, малюку не важливо, чи є у вас голос чи слух, головне - це енергетика найріднішого у світі голосу, спокійні інтонації, унікальна ритміка колискових, що несуть в собі мудрість поколінь. 

Плюси для здоров’я

Позитивний вплив на здоров’я дитинки і мами починається ще в животику: під час співу у мами знижується ритм серцевих скорочень, нормалізується тиск. Малюк в цей час отримує більше кисню, і його серцебиття гармонізується. Після народження ефект ще більш вражаючий: монотонна ритміка колискових зцілює дитинку від мікротравм, отриманих при пологах, також це чудова профілактика рухових і мовних розладів у майбутньому. А якщо малюк народився недоношеним, спів колискових сприяє швидшому оздоровленню та налагодженню роботи всіх органів та систем маленького організму. Також доведено, що у мами, яка співає колискові, краще налагоджується лактація, а для малюка – це запорука здорового сну, важливого на ранньому етапі розвитку.

Цікаво, що вчені з Геттингенського університету виявили, що колискові пісні здатні виліковувати навіть дорослих людей від безсоння – і ефективніше, ніж більшість сучасних снодійних! Багато хто заміщує колискові пісні переглядом телевізору або дитячих відео перед сном. На жаль, це може призвести до розвитку СДУГ (синдром дефіциту уваги і гіперактивності), що виливається у проблеми спілкування, дисципліни і нездатності зосередитись. Педіатри та психологи рекомендують співати дітям колискові хоча б до 3 років - це допоможе їм вирости фізично та психологічно здоровими та доброзичливими людьми.

Психологічний аспект

Колискові у виконанні найріднішої людини на землі діють на малюка заспокійливо, знімають тривожність та збудженість. Мама автоматично підлаштовує темпоритм пісень під тони свого серця – це саме той ритм, до якого малюк звик ще до свого народження, і який надає йому відчуття  захищеності. Дякуючи такій заспокійливій дії, колискові значно пом’якшують процес відділення особистості дитини від мами, що відбувається у 1-2-річному віці. Перші прояви власного «я» та усвідомлення себе як окремої людини часто супроводжуються психічною драмою. Колискові здатні «згладити» цей гострий період і вселити дитині впевненість у маминій любові, тому цей процес відбувається непомітно. Цікаво, що на Сході про злу, недоброзичливу людину говорять: «певно, не співала мама йому колискових», адже колискові формують у людини позитивне сприйняття світу - такі діти легше адаптуються у колективі, заводять друзів, частіше проявляють доброту.

Важливо розуміти, що різні колискові виконують різні функції. Так, деякі колискові здатні передати малюку глибинні знання про роль чоловіка та жінки у цьому світі. У них часто йде мова про те, яку роботу виконує чоловік, а яку жінка, як вони ставляться один до одного, тощо. Ці знання формують у дитини перші знання про світ та сімейні цінності, і налаштовують її на правильну сексуальну орієнтацію у майбутньому.   Не варто недооцінювати виховний аспект колискових. Слухаючи ваш спів, малюк вчиться не тільки слухати, а і чути вас і сприймати ваш голос. В результаті ваша дитина виросте слухняною, адже для неї ваші слова дійсно матимуть вагу.

Гармонійний розвиток

Колискові – це ще і інструмент інтелектуального розвитку. Доведено, що якщо мама співає колискові під час вагітності, її малюк після народження швидше, ніж інші, реагує на мамин голос і вчиться видавати мелодійні звуки. Адже колискові - це перші уроки мови для дитини (як рідної, так і іноземної). Крім того, прослухування маминих пісень сприяє формуванню у малюка гарної пам’яті, адже він чує і запам’ятовує інтонації, вчиться розрізняти окремі слова.  Схожий ефект дає читання малюку поезії. Імовірно, що дитина, що зростає в такому середовищі, швидше почне говорити, ніж її однолітки. Цікаво, що наші пращури самі придумували колискові для своїх дітей, програмуючи їх на щасливе майбутнє. Секрет простий: дитина в стані дрімоти відкрита до сугестії - м'якого програмування. Тому це чудова можливість навіяти малюкові образи його довгого, реалізованого та прекрасного життя (виростеш сильним, буде у тебе гарна дружина, великий будинок, де ви житимете у злагоді і достатку). 

Може і ви спробуєте трохи почаклувати? Співайте своїм дітям колискові, даруйте їм свою любов та тепло - як би дивно це не звучало, але це найпростіший спосіб уникнути багатьох проблем у вихованні ваших дітей у майбутньому.

 

Источник: zhyvyaktyvno.org

Новости портала «Весь Харьков»