23.01.2023 15:08
Просмотров: 717

Бункер на замовлення: в Харкові розробили проєкт комфортного укриття на кількох осіб

Бункер на замовлення: в Харкові розробили проєкт комфортного укриття на кількох осіб

Власний бункер з усіма вигодами на будь-який смак: в Харкові запустили проект будівництва приватних сховищ на замовлення. Першій дослідний зразок вже в роботі. Розрахований він на чотирьох осіб. Термін автономного перебування під землею – тиждень. Глибина, на якій розташовано бункер – від 2 до 8 метрів.

Тимур Файзулаєв, д-р підприємства з виготовлення металоконструкцій

Два и 8 метров взялися від мінімального та максимального удару зброєю, тобто від прямого влучання калібру 152 мм він захищає. Ми бачили максимальний котлован 8 метрів, більше ми не бачили.

Ідея створити vip-укриття виникла у розробників проєкту «Схов» після переховування у неприлаштованих для тривалого перебування підвалах на початку війни. Такий бізнес вже існує в Америці та інших країнах, але, запевняють харківські підприємці, український варіант буде унікальним.

Олександр Чирва, співзасновник проєкту «Схов»

Інші бункери, які зараз пропонуються в світі, вони створювалися людьми, які не зовсім розуміють, що таке війна. «Схов» же народився в україні, яку обстрілюють всіма типами снарядів, і ми розуміємо, яка ступінь захисту потрібна. Які є загрози, від чого треба захистити людей і як це має відбуватися. Тому наш український досвід потім буде корисним для всього світу.  

Площа саме цього, стандартного бункера – 17 квадратів, корисний об’єм – 55 кубічних метрів.

Тимур Файзулаєв, д-р підприємства з виготовлення металоконструкцій

У нас є два виходи – основний та додатковий. Спочатку ми попадаємо до коридора, де одразу зліва є технічне приміщення, далі санітарний вузол, далі – їдальня та спальня з двома двоярусними ліжками, що дає можливість перебування 4х осіб з комфортом. У підпіллі є додаткові люки та полиці, де розташовані баки з водою та особисті речі. Спуск під землю в залежності від глибини може бути менший або довший. Від глибини розташування бункера залежить товщина металу та товщина плити захисної залізобетонної.  

Олексій Суслін

Тут ми бачимо житлове приміщення, підлога буде на цьому рівні. Під підлогою ми ховаємо баки з водою, насоси для каналізації та водопостачання, робимо розводку електромережі. Потім підлогу зашиваємо та робимо люки у спальні та на кухні, щоб був доступ до підпілля для зберігання речей. Там буде морозильна камера, шухляди та холодильна камера.

Підземне сховище має бути герметичним, тож усі стики зварюють спеціальним корабельним швом.

Микола, монтажник

Обычный качественный шов, который требует зашлифовки не до глянца, а просто выровнять поверхность. Далее будет дополнительная обработка для дополнительной герметичности, которая не позволит проникать влаге и все эти моменты – они все закроются.

Базова комплектація коштує близько 2,5 мільйонів гривень. Замовників в них поки немає, кажуть розробники проєкту, але є зацікавлені особи, які вже ставлять предметні питання щодо вартості та монтажу. За бажанням клієнта можна виготовити будь-який бункер та заглибити його на більшу відстань від поверхні. Все це впливатиме на вартість.

Олександр Чирва, співзасновник проєкту «Схов»

Якщо будуть запити від навчальних закладів, медицинських або приватних підприємств для укриття клієнтів або персоналу – ми будемо пропонувати більш прості варіанти, без меблів, тільки з вентиляцією і лавками, щоб люди могли дві години пересидіти під час повітряної тривоги. І це буде і простіше, дешевше і швидше монтуватися. Його можна закопати ще глибше, вилити ще товшу плиту залізобетонну. Наприклад, якщо закопати на 20 м і вилити 2 м плиту – це від балістичної ракети теж захистить. Тобто його можна заглиблювати і таким чином посилювати ступінь захисту.

Проєкт з усіма розрахунками навантажень готовий, після виготовлення першого екземпляру вже можна буде викликати експертів для підтвердження відповідності бункера технічним умовам та проводити дослідження.



Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович