13.09.2020 09:11
Просмотров: 1262

Чи має новий власник квартири платити за рахунки попередніх жильців

Чи має новий власник квартири платити за рахунки попередніх жильців

Купувати житло на вторинному ринку необхідно дуже обережно. За словами адвоката Романа Чумака, окрім проблем із переоформленням, якістю ремонту та інших важливих нюансів, найпоширенішою в нашій країні є проблема неоплачених рахунків за комунальні послуги.

– Як свідчить практика, якщо новий власник не заплатить за комунальні послуги, йому буде нараховуватись штраф, пеня, а може, й навіть припинять постачання води, газу, світла… Але тут виникає питання, чи справді новий власник має сплачувати за борги попереднього власника житла, – говорить Роман Чумак. – Проаналізувавши правове підґрунтя та судову практику стосовно даного питання, можна дійти висновку, що новий власник майна не зобов’язаний повертати борги попереднього власника, якщо суд установить, що він не брав на себе обов’язку з їх сплати.

Адвокат пояснив, що статтею 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено: споживачі зобов’язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Тобто дана норма прямо вказує на те, що оплачувати рахунки за комунальні послуги має той, хто ними користувався, а не власник квартири.

Роман Чумак радить звернути увагу на постанову Верховного Суду по справі 686/6276/19 від 01.09.2020. У даній постанові доволі чітко було сформовано правову позицію у спорах про оплату боргів за комунальні послуги. Окрім того, суд надав роз’яснення статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», на яку часто посилалися комунальні служби у спробах стягнути борг з нового власника квартири.

– У вищезазначеній постанові вказано, що новий власник майна не зобов’язаний повертати борги попереднього власника, якщо суд установить, що він не брав на себе обов’язку з їх сплати. До того ж договори про надання послуг не обтяжують майна, тому за відсутності відповідної умови в договорі щодо відчуження нерухомого майна суд повинен відмовляти в задоволенні позовних вимог до нового власника, оскільки належним відповідачем є попередній власник, – прокоментував адвокат.

Повертаючись до роз’яснення статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», за словами Романа Чумака, суд вказав, що у ній ідеться про перехід від попереднього власника до нового власника обов’язків саме як співвласника багатоквартирного будинку, передбачених законом, а не боргів попереднього власника з оплати за житлово-комунальні послуги.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: жилье, ЖКХ

Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович