23.01.2020 08:48
Просмотров: 1901

Чи можна розрахуватися карткою ФОП

Чи можна розрахуватися карткою ФОП

Президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак роз’янив “СК”, чи можуть харківські підприємці використовувати кошти ФОП на власні потреби.

Чималий резонанс серед бізнес-спільноти викликало рішення Національного банку України внести зміни до Інструкції про відкриття та закриття банківських рахунків. Відповідно до Постанови, з 3 січня 2020 року ФОПам заборонялося витрачати зароблені кошти на власні, непідприємницькі потреби.

Згідно з Постановою НБУ № 162 від 27 грудня 2019 року, за поточними рахунками в національній валюті ФОП та самозайнятих осіб мали б здійснюватися всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та законодавства України, крім операцій, пов’язаних з власними потребами. Для того щоб підприємець міг вільно користуватися цими коштами, спочатку потрібно було сплатити податки, а потім залишок коштів перерахувати з ФОПівського рахунку на власний окремий рахунок.

Коли в серпні 2019 року Нацбанк оприлюднював проект цієї постанови, то підкреслював, що норма має технічний, уточнювальний характер і не містить змін для фізосіб-підприємців.

«Чинні вимоги Інструкції вже й так передбачають, що фізична особа, яка здійснює підприємницьку/незалежну професійну діяльність, має відкрити в банку окремі рахунки – для здійснення підприємницької/незалежної професійної діяльності та для власних потреб. Тож і сьогодні фізична особа – підприємець може витрачати кошти з підприємницького рахунку лише для здійснення підприємницької діяльності», – зазначали в Національному банку України.

Після того як зміни набули чинності, вже Державна податкова служба наголошувала, що Нацбанк заборонив ФОПам витрачати кошти з підприємницьких рахунків на власні потреби. Тож, наприклад, у супермаркеті не можна буде розрахуватися підприємницькою карткою.

Однак на практиці, за словами президента Асоціації приватних роботодавців Олександра Чумака, мало що змінилося.

– Ця постанова НБУ про порядок закриття-відкриття рахунків діє з 2003 року. Нацбанк лише вніс уточнення щодо розрахункових рахунків ФОПів. Відповідно до цього роз’яснення, процедура роботи з фінансами на розрахунковому рахунку саме ФОПу повинна бути такою. Спочатку ФОП сплачує всі податки, і тільки після цього він може використати всі ці кошти, але не для особистих потреб. Якщо брати єдиноподатників – 1, 2, 3 групи – то в цій постанові НБУ уточняється, що відповідальність за використання таких коштів лежить у рамках Податкового кодексу, зокрема порядку сплати податків.

Тобто використання цих коштів формально не прив’язано до будь-якої відповідальності, – прокоментував нововведення Олександр Чумак.

Він зазначив, що для використання цих коштів потрібно гроші перевести з підприємницького рахунку на власний, а в призначенні платежу вказати «перерахування між власними рахунками». Водночас Олександр Чумак переконаний: якщо розрахуватися в супермаркеті карткою ФОП, людину не арештують.

– Я розраховувався такою карткою в супермаркеті. Формально перевірити використання цих коштів практично неможливо, тому що у ФОПів на єдиному податку відсутня звітність по грошах, які він витрачає. ФОП веде звітність лише по доходу. Тому формально в супермаркеті за використання картки ФОП не заарештовуватимуть. Єдине обмеження такої картки – не можна знімати за добу більше ніж 10 тисяч гривень, – пояснив Олександр Чумак.

Працювати в нових реаліях підприємцям довелося недовго – Національний банк України скасував норму щодо порядку використання поточних рахунків ФОП, яка містилася в постанові Правління НБУ № 162 від 27 грудня 2019-го.

«Вимога Національного банку здійснювати за поточними рахунками ФОПів лише ті розрахунковокасові операції, що не пов’язані з власними потребами, та право перераховувати кошти на власний рахунок після сплати всіх податків і зборів викликала нерозуміння в бізнес-спільноти під час її застосування», – йшлося в повідомленні НБУ.

Тож, прислухаючись до думки банків та їхніх клієнтів, Національний банк вирішив скасувати цю норму, аби усунути маніпуляції та можливі перешкоди для діяльності підприємців.

– Ми призупиняємо цю норму, тому що це стосується фактично податкової служби, – зауважив голова НБУ Яків Смолій під час прес-брифінгу 16 січня. – І я сподіваюся, що ми з податковою найближчим часом з’ясуємо, як правильно донести цей меседж до ринку, щоб не було подібних спекуляцій.

Відповідне рішення містить постанова Правління Національного банку України № 7 від 15 січня 2020 року «Про внесення зміни до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів». Рішення набуло чинності із 17 січня 2020 року.

Водночас у НБУ заявляють, що їх позиція залишається незмінною. Від 2003 року діє норма, що поточні рахунки фізичних осіб не можуть використовуватися для проведення операцій, пов’язаних з підприємницькою діяльністю. Оскільки банківська система має бути захищена від ризиків здійснення фінансових операцій з ознаками фіктивності, Національний банк обговорить з Державною податковою службою механізми, спрямовані на мінімізацію таких ризиків.

Нові ліміти

16 січня Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві». Документ передбачає підвищення річних лімітів граничного доходу для ФОПів 1–3-ї груп.

Згідно з поправкою, ліміти для ФОПів будуть підвищені: для 1-ї групи – з 0,3 мільйона до 1 мільйона гривень на рік; для 2-ї групи – з 1,5 мільйона до 5 мільйонів гривень на рік; для 3-ї групи – з 5 мільйонів до 7 мільйонів гривень на рік.

Очікується, що завдяки цьому більше підприємців зможуть скористатися спрощеною системою оподатковування. Українцям, які тільки думають стати підприємцями 1-ї групи, зробити це буде легше. А держава даватиме час «стати на ноги» дрібним ФОПам. Крім того, підприємці, які частково або повністю працювали «в тіні», зможуть працювати відкрито.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович