05.12.2020 10:43
Просмотров: 912

Чи знали ви, що за останні три роки з ринку “пішов” кожен четвертий ломбард?!

Чи знали ви, що за останні три роки з ринку “пішов” кожен четвертий ломбард?!

● Чи знали ви, що за останні три роки з ринку “пішов” кожен четвертий ломбард?!

● Що кількість страховиків зменшується з 2010 року?

● А те, що ринок кредитних спілок останні 10 років перебуває в стагнації?

Тож очевидно, що тенденція до самоочищення небанківського ринку розпочалася задовго до того, як компанії перейшли під нагляд Національного банку.

У новій колонці для НВ перший заступник Голови Національного банку Катерина Рожкова розвінчує міф про «масове зачищення ринку».

Ретроспективний погляд свідчить про постійну ротацію ринку. Одні компанії залишають ринок, інші долучаються. Упродовж останніх семи років (2012–2019) кількість страхових компаній та кредитних спілок зменшилася майже вдвічі − з 414 до 233 та з 617 до 377 фінустанов відповідно.

І головна причина – це зміна стану економіки та відповідно попиту на фінпослуги, особливо компаній, які оперують грошима споживачів, − кредитних спілок та страхових компаній.

Водночас на реальний стан ринку накладає свій відбиток той факт, що він має велику частку «сплячих» компаній. Загалом ми нарахували 510 умовно непрацюючих компаній або понад 25% цього ринку.

Чому так відбувається?

Створення небанківської фінансової установи, крім страхових компаній, доволі просте, зокрема не вимагає значного власного капіталу. Тож компанії створювалися, а далі включалися ринкові закони і відбувався природний добір. Адже однієї реєстрації замало. Для успішної роботи треба мати бізнес-план, продуктову лінійку, яка здатна задовольнити попит обраного сегмента клієнтів, вибудовані внутрішні процеси, канали продажу тощо, а також – зрозуміле й прозоре фінансування роботи компанії. За відсутності цих обов’язкових умов компанії не можуть розпочати й провадити активну діяльність, тому з часом самостійно йдуть із ринку.

Тож коли почався добровільний вихід таких компаній із ринку, на розвиток самого ринку це не вплинуло. Крім, власне, статистики, яка, відверто кажучи, не завжди відображає реальну картину сектору.

Отже, міф зруйновано.

● Про інші особливості ринку небанківських послуг та прогнози розвитку читайте у повній версії колонки за посиланням https://cutt.ly/ahcvq5Q

Источник: facebook.com / Національний банк України

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: нбу, Украина

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович