24.02.2020 09:20
Просмотров: 1046

Дешеві кредити: Нацбанк може знизити облікову ставку до 7% вже в середині року

Дешеві кредити: Нацбанк може знизити облікову ставку до 7% вже в середині року

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України вважають, що Національний банк може знизити облікову ставку до 7% вже в середині 2020 року, а не до кінця року, як прогнозували у самому Нацбанку.

Про це заявив міністр розвитку економіки Тимофій Милованов під час засідання парламентського комітету з питань економічного розвитку, передає «УНІАН».

«Є прогноз Національного банку, що буде досягнутий рівень (облікової ставки — ред.) 7% до кінця року. Ми вважаємо, що реально за нинішньої макроекономічної ситуації досягти цієї ставки в середині року», — заявив Милованов.

Міністр додав, що у разі, якщо Нацбанк знизить облікову ставку до 7%, то в Україні з'являться можливості для розвитку ринку капіталу.

Зазначимо, що рішення щодо розміру облікової ставки в України ухвалює комітет з питань монетарної політики Національного банку. Оскільки Нацбанк є незалежною інституцією, то уряд не може впливати на його рішення.

Раніше у Нацбанку повідомляли, що через рекордно низьку інфляцію будуть знижувати облікову ставку сильніше, ніж планували раніше, а до кінця 2020 року її рівень має скласти 7% річних проти 11% станом на початок лютого. Це робитимуть для того, щоб стимулювати зростання цін та інфляцію.

«Завдяки зниженню вартості кредитних ресурсів та зменшенню інфляційного тиску очікується поступове відновлення кредитної активності банків», — додали в НБУ.

30 січня Національний банк України знизив рівень облікової ставки з 13,5% річних до 11% річних.

Облікова ставка — це один з основних індикаторів економіки. Вона являє собою відсоток, під який НБУ надає кредити банкам та, відповідно, нижче якого комерційні банки не можуть давати кошти клієнтам.

Облікова ставка — це один з ключових інструментів управління інфляцією. Підвищуючи облікову ставку Нацбанк збільшує вартість кредитів та депозитів, чим стимулює українців більше заощаджувати кошти. Зниження облікової ставки має зворотний ефект та стимулює людей більше коштів витрачати у конкретний момент, що впливає на зростання цін.

Источник: hromadske.ua/

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: банки

Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович