07.11.2019 06:51
Просмотров: 2612

Експертизу сирів провели в супермаркетах Харкова

Експертизу сирів провели в супермаркетах Харкова

Результати перевірки якості розсільних сирів оприлюднили фахівці державного підприємства «Харківстандартметрологія». Експертиза показала, що тільки чотири зразки повністю відповідали нормам. А у двох сирах знайшли бактерії кишкової палички.

Для проведення споживчої експертизи продукції фахівці ДП «Харківстандартметрологія» відібрали зразки розсільних сирів, виготовлених у Харківській, Київській, Черкаській, Дніпропетровській, Полтавській, Сумській, Донецькій, Миколаївській областях України, які продавались у роздрібній торговельній мережі Харкова (супермаркетах «КЛАС» і «РОСТ»):

Сир м’який «ФЕТА» 45 % жирності ТМ «Ферма»;

Сир «Бринза» 30 % жиру ТМ «Злагода»;

Сир бринза «Болгарська» 30 % жиру ТМ «НАК»;

Сир розсільний «Бринза» 45 % жирності ТМ «Яготинська»;

Сир адигейський м’який 40 % жирності ТМ «Волошкове поле»;

Сир м’який адигейський 45 % жирності ТМ «Козуб»;

Сир м’який «Моцарела українська» 50 % жирності ТМ «Славія»;

Сир м’який у розсолі «Моццарела» 45 % жиру в сухій речовині ТМ «Добряна»;

Сир розсільний моцарелла ТМ «N. Bavarian cheese».

Результати показали, що з дев’яти протестованих зразків п’ять не відповідали вимогам нормативно-правових актів України. Це сири розсільні ТМ «Добряна», ТМ «Волошкове поле», ТМ «Козуб», ТМ «N. Bavarian сheese», ТМ «Злагода».

– За перевіреними фізико-хімічними показниками всі сири відповідали інформації, заявленій на етикетці, – повідомив генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко.

Також, за його словами, проведені випробування з визначення наявності рослинних жирів не виявили фальсифікації сирів у жодного з виробників.

Однак було виявлено наявність бактерій групи кишкових паличок у сирі адигейському м’якому ТМ «Волошкове поле» та сирі м’якому «Моццарела» ТМ «Добряна».

– Вживання такої продукції може призвести до різних розладів шлунково-кишкового тракту, – зауважив Володимир Величко.

Також він повідомив, що на маркуванні сиру розсільного моцарела ТМ «N. Bavarian сheese» назву продукту українською мовою зазначено надто дрібно. Згідно з чинним законодавством, шрифт не має бути меншим за 2 мм. Крім того, на маркуванні відсутнє позначення, що ідентифікує партію, до якої належить продукт.

Ще один недолік експерти виявили на маркуванні сиру розсільного моцарела ТМ «N. Bavarian сheese». Там було зазначено «Маса нетто – 350 г, допустимий відхил від номінального значення – 12 г». За словами Володимира Величка, згідно з чинними нормами, допустиме мінусове відхилення від номінального значення маси нетто в даному випадку може складати не більше ніж 10,5 г.

На маркуванні сиру м’якого адигейського ТМ «Козуб» у складі продукту зазначено хлористий кальцій – інгредієнт, який відноситься до харчових добавок. При цьому в маркуванні відсутня інформація щодо класу цього інгредієнту, а саме: яку технологічну функцію в кінцевому продукті він виконує (наприклад, агент твердіння), а також інформація про його індекс (Е 509).

Крім того, не всі виробники дали повну або достовірну інформацію про умови зберігання. Так, на споживчому маркуванні сиру «Бринза» ТМ «Злагода» на основному боці етикетки написано «умови зберігання за температури від мінус 2 °С до 4 °С», а на зворотному боці пакування на стікері зазначено інший температурний режим: від 2 °С до 4 °С.

Чим корисні

Виробляють розсільні сири з пастеризованого або сирого коров’ячого, овечого, козячого, буйволиного молока, а також з їх сумішей із застосуванням молокозсідальних ферментів, заквасок або заквашувальних препаратів.

Сири характеризуються високою харчовою цінністю, оскільки всі поживні та біологічно активні речовини молока містяться в них у концентрованому вигляді.

Завдяки специфіці виробництва та відсутності термічної обробки основних інгредієнтів у розсільних сирах наявна вся користь молочної основи, яка зберігається практично в первісному вигляді. Корисні компоненти молока майже незмінно входять до складу й самого сиру.

Сири багаті на вітаміни та мікроелементи. У них міститься велика кількість фолієвої кислоти й органічних амінокислот, вітаміни А, В, С, Е, РР, а також мінерали: кальцій, калій, магній тощо.

Вони корисні як для дорослих, так і для дітей. Рекомендується вживати їх вагітним жінкам і мамам, що годують (зумовлено високим вмістом фолієвої кислоти). Сири нормалізують роботу внутрішніх органів шлунково-кишкового тракту, сприяють нормалізації обміну речовин, зміцненню кісток, волосся і нігтів завдяки вмісту в них великої кількості кальцію.

Як і з багатьма іншими продуктами, вживаючи розсільні сири, слід бути обережними. Якщо людина абсолютно здорова, вони не завдадуть шкоди організму. Але не рекомендується вживати сири при виразках, гастриті, хронічних захворюваннях нирок та індивідуальній непереносимості молочного білка (лактози).

Источник:

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович