22.10.2019 06:12
Просмотров: 2486

Харків'яни по-новому платитимуть за газ: За збільшений тариф обіцяють "безкоштовні" лічильники

Харківяни по-новому платитимуть за газ: За збільшений тариф обіцяють безкоштовні лічильники

У жовтні НКРЕКП затвердила новий підхід оплати послуг доставки газу для споживачів та розглянула проект нового тарифу на розподіл

Як повідомили Depo.Харків у харківській регіональній газовій компанії "Харківгаз", вартість послуг буде залежати від обсягу газу, використаного споживачем за попередній рік, і вона сплачуватиметься рівними частинами впродовж року.

За відомостями газовиків, для споживачів регіону перегляд НКРЕКП тарифу АТ "Харківгаз" дозволить виконувати безкоштовну заміну непридатних лічильників газу. В новому тарифі на заміну приладів обліку споживачів-фізичних осіб передбачено 15,4 млн грн на рік. В діючому тарифі така стаття витрат відсутня. Тому клієнти компанії вимушені сплачувати заміну лічильників газу в своєму домоволодінні самостійно.

Утричі збільшується розмір інвестицій в надійність та безперебійність доставок газу споживачам. В Харківській області налічується 17 тис. км розподільних газопроводів, якими паливо надходить в оселі клієнтів компанії. З них 1,5 тис. км вже замортизовані та потребують заміни. Але діючий тариф дозволяє інвестувати в газорозподільну систему лише 55 грн на один кілометр мереж в місяць. Для Харківської області виділене НКРЕКП фінансування в 10 раз менше реальної потреби в інвестиціях. Така ситуація призводить до щорічного зростання протяжності зношених ділянок газопроводів.

Додаткові кошти будуть виділені на безпеку споживачів газу та роботу аварійно-диспетчерської служби. В Харківській області газифіковано близько 800 населених пунктів, від мешканців яких надходять аварійні виклики. Щоб своєчасно надати допомогу споживачу, бригада АДС повинна мати спеціалізований автомобіль у справному технічному стані, пальне для нього, інструменти, матеріали, прилади. Але автотранспорт АТ "Харківгаз" на 40% замортизований, вартість пального, інструментів, обладнання для ремонтів та ліквідації аварійних ситуацій роками не переглядалась НКРЕКП. Для своєчасного і оперативного виконання необхідних робіт, в новому тарифі передбачено зростання витрат на пальне, ремонти та матеріали на 33%.

Після затвердження нового тарифу АТ "Харківгаз", середній платіж за доставку газу для мешканців Харківської області складатиме близько 116 грн на місяць. Ці кошти будуть спрямовані на підтримку поточної роботи мереж, екстрений ремонт газопроводів, модернізацію газорозподільної системи, роботу аварійно-диспетчерської служби, встановлення, заміну, повірку лічильників, сервіси для клієнтів, податки.

Источник: depo.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

04.01.2024 07:39    246
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович