19.10.2020 08:58
Просмотров: 918

Як заощадити на комунальних платежах

Як заощадити на комунальних платежах

З настанням холодів дуже актуальним стає питання енергозбереження. Берегти енергію спонукають високі тарифи на житлово-комунальні послуги. Як це можна зробити, використовуючи прості й доступні методи?

Порадами, як це зробити, ділиться генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія», кандидат економічних наук, учасник 6-ї робочої групи Європейської економічної комісії ООН (Женева) Володимир Величко.

Хочете заощадити – утеплюйтеся

Щоб скоротити витрати сімейного бюджету на комунальні послуги, достатньо просто навчитися економно витрачати газ, тепло, електрику і воду, використовувати економну побутову техніку, а також перевести всі споживані енергоресурси на облік за допомогою лічильників.

Знизити тепловтрати через стіни на 30–50 % допоможе зовнішня термоізоляція. Після її установлення для підтримки звичної температури повітря в утепленій квартирі батареї можна прикрутити, заощадивши на недешевому опаленні. У новобудовах це може бути вентильований фасад, коли під час облицювання стін утеплювач і декоративне оздоблення кріпляться до будинку на спеціальних профілях. І між фасадом і стіною утворюється повітряний прошарок, що не дозволяє накопичуватися конденсату і краще зберігає тепло. Як показує практика, в теплоізольованих будинках до початку опалювального сезону зберігається температура близько 20 градусів, попри те, що на вулиці – близько нуля.

«Клаптеве» утеплення старого житлового фонду – палиця на два кінці. Так, деяка економія буде, але якщо сусіди цього не зробили, то частина вашого тепла піде на їх опалення. До того ж через перепади температури в межах будинку можливе розтріскування і відсирівання стін. А ще в старих будинках варто замінити вікна на нові металопластикові з двокамерними склопакетами, а також позбутися витоків тепла, законопативши щілини в дверях.

Купуючи квартиру, варто дізнатися про таке:

1. Орієнтація будинку і вікон квартири відносно сторін світу (вікна на південь – більше сонця і світліше).

2. Матеріали, які використовуються для стін будинку і їх утеплення.

3. Система опалення (централізована, автономна котельня або індивідуальні електрокотли).

4. Тип скління (якість профілю, енергозберігаючі склопакети, аргонове напилення).

5. Наявність економних ламп і датчиків руху в місцях загального користування.

Замініть лампи і дізнайтеся клас приладів

Для економії електроенергії замініть лампи розжарювання на енергозберігаючі люмінесцентні й світлодіодні. Останні за однакової світлосили споживають у 2–3 рази менше енергії, ніж люмінесцентні, а ще – довговічніші та не такі чутливі до перепадів напруги.

Купуючи нові прилади (насамперед великі – кондиціонери, холодильники, електроплити, пральні і посудомийні машини), ретельно вивчіть їх клас енергоспоживання. Найнижчий клас енергоспоживання «G», найвищий – «А», який має додаткову градацію (позначка + від одного до чотирьох, чим їх більше, тим менше прилад споживає). Різниця споживання енергії може бути дуже суттєвою: місячна витрата електроенергії звичайним двокамерним холодильником ємністю близько 250 л класу А складає 30–35 кВт*год, а такого ж холодильника, але класу А +++ – 12–13 кВт*год, тобто в 2,5–3 рази менше.

Важливі також й інші особливості побутових приладів. Для холодильників – це тип заморозки: суха або мокра. Остання гірша – морозилка вкривається шаром криги, і холодильник починає споживати все більше енергії, доки його не розморозять.

Електроплиту краще вибирати індукційного типу. Вона нагріває не поверхню, від якої тепло передається каструлі або сковороді, а відразу ж розігріває посуд, що стоїть на плиті. У результаті зменшуються енерговитрати.

Кліматичну техніку потрібно вибирати з програмованими режимами роботи і таймерами – це дасть можливість запускати її за потребою.

Поставте все на лічильник

У разі обліку електроенергії вигідно перейти на двозонний лічильник, який з 7.00 до 23.00 ураховує енергію за звичайним тарифом, а з 23.00 до 7.00 – за тарифом на 50 % нижчим. Тоді можна перенести на нічний час енергоємні процеси; це знизить суму платежів за електроенергію на 20–30 % у місяць.

Лічильники потрібно встановити не тільки на електроенергію, а й на воду, газ і тепло (якщо це дозволяє технічно зробити система опалення). До того ж для обліку гарячої води використовуйте чотирьохтарифний лічильник з контролем температури: він дозволяє платити за недогріту гарячу воду (нижче 40° C) за тарифом холодної – а це зазвичай не менше 25 % тієї, що тече у вас з гарячого крана.

Зважаючи на запропоновані прості поради щодо підвищення енергоефективності, можна в цілому отримати доволі відчутний ефект – скорочення комунальних витрат не менше ніж на 30 %.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович