17.10.2020 10:12
Просмотров: 902

Мораторій за валютною іпотекою: зняти не можна залишити

Мораторій за валютною іпотекою: зняти не можна залишити

В Україні вже шість років діє мораторій на стягнення застави за валютною іпотекою, якщо ця застава – єдине житло позичальника. І минулого тижня його продовжили ще на півроку.

Мораторій на стягнення житла, що є заставою за кредитом, покликаний захищати населення за несприятливих економічних умов. З точки зору соціальної справедливості, не можна дозволити, аби, тимчасово втрачаючи роботу чи частину доходу, люди втрачали єдине житло. У світі до мораторію вдавались під час Великої депресії, кризи 2008 року та навіть цього року у відповідь на виклики коронакризи.

Але характерна його особливість – це завжди тимчасове рішення, адже мораторій має і зворотну сторону: позичальник, розуміючи, що за порушення умов кредиту нічого не буде, може вирішити не повертати кредит.

Мораторій – це завжди дилема між збереженням активного іпотечного кредитування та підтримкою позичальників, що опинились у скрутних умовах.

У випадку України, згідно з останніми змінами, стягувати майно за валютною іпотекою банки зможуть вже в квітні 2021 року. Але банкам варто вже зараз повторити спроби провести перемовини з позичальниками та знайти прийнятне для обох сторін рішення.

Про те, чому мораторій запровадили, як подібні заходи впливають на банківську систему та як вони використовуються в інших країнах ми розповідаємо у колонці для ІА "Інтерфакс-Україна": https://tinyurl.com/yyed4qrj

Источник: facebook.com / Національний банк України

Автор: Альона Шмигель, головний економіст Управління аналізу системних ризиків Департаменту фінансової стабільності НБУ

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович