10.04.2021 08:23
Просмотров: 800

Нафтогаз закликає вирішити боргову кризу на ринку газу та тепла

Нафтогаз закликає вирішити боргову кризу на ринку газу та тепла

Заборгованість виробників тепла та газопостачальних підприємств за природний газ, придбаний у НАК «Нафтогаз України» (далі — Компанія), станом на 31 березня 2021 року наблизилась до 100 млрд грн. Такий обсяг боргів не лише критично впливає на фінансові результати та здатність Нафтогазу сплачувати дивіденди державі. Він також загрожує надійному забезпеченню газом і теплом українських споживачів під час наступного опалювального сезону.

Щоб вирішити проблему, державні органи та учасники ринку мають терміново проаналізувати причини утворення боргів та усунути ці причини з метою недопущення їх повторного накопичення, і водночас забезпечити врегулювання накопичених боргів — погашення або реструктуризацію. Нафтогаз також закликає врахувати невдалий досвід 2011 року, коли держава безумовно списала підприємствам 24 млрд грн боргів за газ, жодним чином не покращивши ані якості послуг цих компаній, ані їхньої платіжної дисципліни.

2

Динаміка заборгованості перед НАК Нафтогаз в 2015-2021 роках

Причини виникнення боргів за газ перед Нафтогазом за ці понад 6 років - різні.

- Недосконале державне регулювання тепла подекуди працювало за тарифами, що не покривали вартість газу та інші операційні витрати. Ці суми заборгованості держава, постачальники та Нафтогаз можуть врегулювати. Державні органи приймали рішення, які були визнані судами протиправними – це завдало шкоди всім суб’єктам ринку газу і вона має бути відшкодована.

- Неефективна робота підприємств — таку заборгованість можна реструктурувати під контролем місцевої влади (як власника та регулятора роботи підприємств). Хоча причини появи частини таких боргів уже сьогодні розслідує Національне антикорупційне бюро України.

- Штрафні санкції — Нафтогаз зобов’язаний нараховувати пеню та штрафи за вимогами законодавства. Після повного погашення основної заборгованості штрафні санкції будуть списані.

«Нафтогаз вже сплатив державі всі податки за цей газ — ренту, ПДВ, податок на прибуток. Ми також сплачуємо відсотки за кредитами, які залучали, щоб видобути або імпортувати це паливо. Однак Нафтогаз досі не отримав оплату за нього від підприємств теплокомуненерго та постачальників газу. Більшість цих боргів не сплачені вже понад рік, їх неможливо пояснити пандемією», — зазначила директорка зі зв’язків з державними регуляторними органами і зацікавленими сторонами Групи Нафтогаз Альона Осмоловська.

Борговий тягар погіршує фінансові результати і здатність Нафтогазу забезпечувати доходи держбюджету, обмежує фінансування видобутку і закупівлі газу на наступну зиму. Ситуація змушує Компанію формувати та відображати резерви на сумнівну заборгованість у фінансовій звітності, як вимагають Міжнародні стандарти фінансової звітності та Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Боржники Нафтогазу також не можуть ефективно працювати, бо замість ремонту мереж і обладнання обігові кошти списуються на погашення боргів за газ. Цю боргову кризу необхідно вирішити вже зараз, щоб всі учасники ринку могли якісно підготуватися до наступної зими. Рішення має не лише позбавити старих боргів, але й запобігти накопиченню нових.

Департамент з інтегрованих комунікацій НАК «Нафтогаз України»

Источник: naftogaz.com

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

04.01.2024 07:39    269
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович