03.10.2020 09:27
Просмотров: 842

Нафтогаз закликає засновників 84 підприємств теплоенергетики вирішити проблему боргів перед постачальниками

Нафтогаз закликає засновників 84 підприємств теплоенергетики вирішити проблему боргів перед постачальниками

Засновники підприємств теплоенергетики, серед яких більшість — місцеві органи самоврядування, мають серйозно поставитися до проблеми критичних боргів виробників теплової енергії, адже через них у 56 населених пунктах можуть виникнути проблеми з вчасним стартом опалювального сезону. Про це свідчать оперативні дані НАК «Нафтогаз України» (далі — Компанія) про підприємства, які не виконують жодної з вимог для отримання газу в межах спецобов’язків (ПСО).

Компанія завчасно публікує перелік критичних боржників, аби мешканці кожної області могли перевірити, чи входить до нього місцеве (регіональне) підприємство ТКЕ, а засновники таких підприємств, зокрема, місцеві органи самоврядування, могли попередити розвиток проблеми.

За останні 2 тижні було вирішено проблему критичних боргів у 12 підприємствах, що наразі повністю чи частково зняло ризики старту опалювального сезону у Маріуполі, Калуші, Києві, Миколаєві, Біляївці, Одесі, Харкові, Каховці та Шепетівці. Це приклад відповідального ставлення до побутового споживача як з боку відповідних підприємств ТКЕ, так і зі сторони їх засновників.

Йдеться про виконання обов’язкових умов постачання газу, що передбачені Постановою Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 р. №867.

До таких умов, зокрема, належить підписання договору з Нафтогазом відповідно до законодавства, а також виконання однієї з трьох наведених нижче умов:

- дотримання рівня розрахунків не нижче 90% за усіма укладеними з НАК "Нафтогаз України" договорами (без урахування штрафних санкцій) (для виробника теплової та електричної енергії, управління майном якого здійснює Фонд державного майна, не нижче 60%)

або

- укладення та виконання договору з НАК «Нафтогаз України» про реструктуризацію заборгованості за спожитий природний газ згідно з типовим договором у межах реалізації Закону України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії»

або

- подання та виконання виробником погодженого виконавчим органом відповідної місцевої ради графіка погашення заборгованості, а також здійснення поточних розрахунків за використаний природний газ.

З повним текстом обов’язкових для виконання умов можна ознайомитись у п.11 Постанови КМУ №867. Необхідна мінімальна сума (за оперативними даними) для виплат за кожною із цих умов для підприємств-боржників наведена у таблиці нижче.

Захист громадян України під час опалювального сезону — надзвичайно важлива справа, тому Компанія максимально йде на зустріч усім сторонам цього процесу. При цьому розпочати подачу газу без вирішення цих проблем компанія не має юридичної можливості — це заборонено законодавством України. Ми очікуємо від виробників тепла та їх засновників такого ж відповідального ставлення до своїх зобов'язань перед клієнтами та вимогами законодавства

Довідка.

Інформація про виробників теплової енергії, борги яких ставлять під загрозу вчасний старт опалювального сезону, також щовівторка та щочетверга оновлюється у спеціальному розділі на сайті НАК «Нафтогаз України» для оперативного моніторингу з боку відповідних підприємств ТКЕ, місцевих органів влади та обл(міськ)держадміністрацій. https://www.naftogaz.com/www/3/nakweb.nsf/0/76BACB50DC47CC09C22585E6003F3F30?OpenDocument

Департамент з інтегрованих комунікацій НАК «Нафтогаз України»

Источник: naftogaz.com

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: газ, Украина

Читайте ещё:

04.01.2024 07:39    256
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович