21.03.2023 07:39
Просмотров: 1169

НБУ може ліквідувати ComInBank. У ньому лежать гроші «Центренерго»

НБУ може ліквідувати ComInBank. У ньому лежать гроші «Центренерго»

Нацбанк продовжує виведення з ринку банків-мийок – фінустанов, які обслуговують незаконні види діяльності, зокрема, гемблінг. Вже закриті банки «Форвард» і «Айбокс». На черзі – «КомІнБанк», зараз там проходить перевірка фінмоніторингу НБУ за підозрою в участі у схемах гемблінгу. «КІБ» – це кишеньковий банк Євгенія Казьміна, якого СБУ свого часу звинувачувала у сепаратизмі. Банк формально записаний на підставну особу – британця Пола Пінтера. Казьмін досі веде бізнес у Криму і платить податки Росії, а через ComInBank виводить кошти на свій будівельний і металоломний бізнеси.

За даними джерел в НБУ, з банку вже звільнилися, щоб уникнути відповідальності, член правління Ярослав Пристай та головний аудитор Андрій Лавриненко. Як повідомляється, кредитний портфель ComInBank настільки погано забезпечений заставами, що керівництво банку вирішило у якості застави оформляти депозити інших клієнтів без їх згоди і відома. При цьому контролерам з Нацбанку надають підроблені документи, зокрема, виписки з реєстру обтяжень. Джерела повідомляють, кілька таких виписок перевірили, і з’ясувалося, що у реєстрі відповідних записів нема. Зокрема, така ситуація виникла з депозитом ПрАТ «Хмільпиво», чий депозит, згідно з документами банку, перетворився на заставу на кредит однієї з компаній Казьміна.

Тобто, у випадку краху ComInBank, який з високою долею ймовірності станеться найближчим часом, клієнти банку не зможуть повернути свої депозити – їх спишуть як погашення чужих кредитів. Цікаво, що саме у «КомІнБанку» лежать кошти державної «Центренерго». Компанію перевів у сумнівний банк (https://t.me/c/1242446516/52145) Олександр Хейло, який влітку 2021 року очолив фінансовий департамент «Центренерго». За дивним збігом обставин, у Хейло був кредит на нерухомість у цьому банку у розмірі 4 млн грн, а після переводу «Центренерго» в «КІБ» Хейло дуже швидко погасив його. Тепер державна компанія дуже ризикує втратити свої кошти.

Раніше схеми у таких банках, як «Форвард» чи «КІБ», прикривала керівниця Департаменту банківського нагляду Наталія Дегтярьова, про що написано десятки статей. (https://blog.liga.net/user/amiselyuk/article/49129) Але після зміни керівництва НБУ Дегтярьова втратила вплив, і регулятор почав розбирати авгієві стайні. Тому майже нема сумніву, що ComInBank – наступний у черзі на ліквідацію.

Джерело: https://t.me/u_now/90382

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: нбу, україна

Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович