06.03.2021 10:20
Просмотров: 821

НБУ - скільки українці витратять на подорожі за кордон, а заробітчани перекажуть в Україну?

НБУ - скільки українці витратять на подорожі за кордон, а заробітчани перекажуть в Україну?

Скільки українці витратять на подорожі за кордон, а заробітчани перекажуть в Україну? Як можливе погіршення ситуації з COVID-19 та повільні темпи вакцинації вплинуть на економіку? Та чому збільшився обсяг готівки?

На ці та інші запитання відповіли заступники Голови Національного банку Юрій Гелетій та Дмитро Сологуб під час пресбрифінгу щодо рішень з монетарної політики.

За оцінкам Національного банку, цього року витрати українців на подорожі зростуть майже до 6 млрд дол. США (з 4,7 млрд дол. США у 2020 році), а наступного року – досягнуть докризового рівня.

Кількість переказів заробітчан в Україну також зростатиме. У 2021 році НБУ очікує підвищення цього показника на 8% – до близько 13 млрд дол. США через поступове відновлення економік країн, де працюють українці, та спрощення перетину кордонів у зв’язку з пом’якшенням протиепідемічних заходів.

На сьогодні захворюваність на коронавірус справді зростає, і це актуально не лише для України, а й для країн Східної Європи. Утім, вплив можливого погіршення ситуації з COVID-19 на економіку України залежатиме саме від того, чи будуть введені карантинні обмеження. Водночас, за оцінками НБУ, січневий локдаун незначно вплинув на економіку (на рівні близько 0,2 в.п. річного ВВП).

До речі, Правління НБУ брало до уваги ризики можливого погіршення ситуації з коронавірусом, ухвалюючи рішення про підвищення облікової ставки до 6,5%.

Справді, у 2020 році обсяги готівки зросли. Проте такі ж тенденції спостерігаються в більшості країн світу. Це зумовлено як загальним зростанням фінансових заощаджень, так і попитом на готівку через невизначеність стосовно поширення коронавірусу та тривалості карантину.

Національний банк очікує, що на тлі зняття карантинних обмежень попит на готівку поступово слабшатиме. Зокрема, уже січні-лютому 2021 року готівка поза банками дещо знизилася.

Для НБУ незмінним залишається курс на стимулювання безготівкових розрахунків. Попри зростання готівки, безготівкові операції також розвивалися. Загалом за 2020 рік кількість безготівкових операцій з використанням платіжних карток збільшилася на 25,1%, а їхня сума зросла на 22,8%.

Источник: facebook.com / Національний банк України

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович