24.09.2019 06:04
Просмотров: 784

Повернення акцій "Приватбанку" Коломойському: 24 вересня суд Києва збирається розглянути позов

Повернення акцій Приватбанку Коломойському: 24 вересня суд Києва збирається розглянути позов

Ексвласники банку вважають проведену націоналізацію, в результаті якої вони повністю позбулися своїх акцій, незаконною

Господарський суд Києва 24 вересня планує почати розгляд по суті позову ексакціонерів "ПриватБанку" Ігоря Коломойського і Triantal Investments Ltd. про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього банку від 21 грудня 2016 року, між Мінфіном і особами, що були на той момент його акціонерами. Про це пише "Інтерфакс-Україна".

Повідомляється, що уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ і колишніх акціонерів "ПриватБанку", найбільшими з яких на той момент були Коломойський і Боголюбов, прийняв рішення про націоналізацію цього найбільшого на українському ринку фінустанови і влила в його капітал понад 155 млрд грн. Ексвласники банку вважають проведену націоналізацію, в результаті якої вони повністю позбулися своїх акцій, незаконною, тоді як "ПриватБанк" і держава вимагають від них додаткового відшкодування шкоди.

В кінці лютого 2019 року Господарський суд Києва з другої спроби прийняв до розгляду позов Коломойського і Triantal, що володіли відповідно 41,6572% і 16,5748% акцій "Приватбанку", про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього банку від 21 грудня 2016 року. Cуд також задовольнив клопотання позивачів і зажадав у відповідачів – Мінфіну, Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) і державного "Укргазбанку" – надати в термін до 26 березня вказаний договір купівлі-продажу.

Сторони в ході слухань 9 квітня позивачі заявили клопотання про розширення переліку своїх вимог пункту про повернення їм акцій "Приватбанку", і суд задовольнив це клопотання. Одночасно суд відхилив клопотання Мінфіну, який просив залишити позовну заяву без розгляду.

Тоді ж до списку відповідачів було додано Нацбанк України, НКЦПФР, "ПриватБанк", а також охоронці "Укрексімбанк" і "Солід Дніпро".

Потім засідання суду за позовом неодноразово переносилося, а клопотання відповідачів про відвід судді Людмили Шкурдовой відхилялися.

На даний час сторони ведуть також множинні інші судові суперечки як в Україні, так і в зарубіжних юрисдикціях. Зокрема, Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня 2019 року за позовом Коломойського скасував рішення про націоналізацію "ПриватБанку", а Кабмін, Нацбанк і сам банк у травні оскаржили це рішення.

Крім того в липні минуло розгляд апеляційної скарги в Лондонському суді у спорі між "ПриватБанком" і його ексакціонерами, так як Високий суд Лондона 4 грудня 2018 року визнав невідповідним його юрисдикції позов "ПриватБанку". Суд також вирішив скасувати виданий як забезпечувальний захід наказ про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова і ще шести компаній на суму більше $2,5 млрд, однак він залишається в силі до розгляду апеляції. Оголошення рішення очікується не раніше жовтня цього року.

Згідно з даними Нацбанку України, "ПриватБанк" на 1 квітня 2019 року за розміром загальних активів (525,698 млрд грн) займав 1-е місце серед 77 банків.

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, що з понад 400 об'єктів, що належать компанії Коломойського, зняли арешт.

Источник: 5.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович