16.04.2019 10:05
Просмотров: 938

Рада ЄС затвердила «газову директиву», яка стосується і «Північного потоку-2»

Рада ЄС затвердила «газову директиву», яка стосується і «Північного потоку-2»

Рада Європейського союзу затвердила поправки до директиви, яка встановлює правила на європейському ринку газу. Вона стосується всіх трубопроводів із країн, що не входять до ЄС, у тому числі і «Північного потоку-2», який будує Росія. Документ 15 квітня опублікований на офіційному сайті ЄС.

«Загальна мета поправки до газової директиви – забезпечити, щоб правила, що регулюють внутрішній ринок газу в ЄС, застосовувалися до газотранспортних ліній між державою-членом ЄС і третьою країною», – йдеться в повідомленні.

Серед головних вимог – поділ компаній-постачальників газу і підприємств-операторів трубопроводів, а також прозорість тарифів за транспортування палива.

Поправки раніше були затверджені міністрами країн ЄС і Європарламентом. При цьому було досягнуто компромісу між Францією та іншими країнами, які скептично налаштовані по відношенню до «Північного потоку-2», і Німеччиною, яка підтримує його спорудження. За даними ЗМІ, компроміс передбачає, що формат застосування стандартів ЄС до таких проектів, як підводні трубопроводи, визначатиме країна ЄС, на територію якої постачатиметься газ (тобто у випадку «Північного потоку-2» це буде Німеччина).

Водночас текст директиви передбачає, що компанії-оператори трубопроводу мають бути незалежними від компаній-постачальників палива. У «Північного потоку-2» і оператор, і постачальник один – російський газовий монополіст «Газпром». Але в міністерстві енергетики Росії і компанії-операторі «Північного потоку-2» заявляють, що поправки до директиви не вплинуть на проект.

Укладання труб «Північного потоку-2» по дну Балтійського моря триває. Очікується, що газопровід з Росії до Німеччини буде добудований до кінця 2019 року. Проти спорудження газопроводу активно виступають США, а також Україна. Вони побоюються, що Росія після введення нового газопроводу в експлуатацію відмовиться від транзиту газу через Україну. Канцлер Німеччини Анґела Меркель запевняє, що транзит буде збережений.

Источник: radiosvoboda.org

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: газ, ес

Читайте ещё:

04.01.2024 07:39    266
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович