24.11.2018 10:42
Просмотров: 2988

Що приховують нові платіжки за газ для населення

Що приховують нові платіжки за газ для населення

З 10 листопада газзбути почали розсилати населенню платіжки за газ за жовтень, в яких оплата повинна здійснюватися не за лічильником, а з урахуванням певного коефіцієнта – для приведення об'єму газу до стандартних умов.

Люди обурилися, оскільки платити доведеться більше, а їм нічого не пояснили і не попередили.

Забігаючи наперед, можу сказати, що законних підстав для застосування цих коефіцієнтів немає! А якщо "проковтнути" це свавілля облгазів, то населення заплатить за одні й ті ж обсяги газу двічі.

На перший погляд, такий перерахунок міг би здатися логічним, адже в Європі населення платить за газ в розрахунку на енергетичні одиниці – кіловат-години (кВт*год). Приведення же об'єму газу до стандартних умов є всього лише елементом переходу до такої системи розрахунків. У нас же з радянських часів залишається оплата за об’єм, тобто за використані кубометри. Але це тільки на перший погляд. Реальність же така, що ділки від газзбутів і облгазів, киваючи на Європу, хочуть зібрати гроші з населення двічі.

Давайте розберемося, а як же йдуть справи в Європі і в чому різниця з українськими реаліями. Без сумнівів, плата за газ, приведений до одиниць енергії, більш справедлива, ніж плата за об’єм. Споживач купує газ заради енергії, а не об’єму. І йому зрозуміліше відразу бачити кількість спожитої енергії, а також напряму порівнювати, наприклад, з електроенергією, яка також вимірюється в кіловат-годинах. Це зручніше і для бізнесу, який імпортує газ в Україну з Європи в енергетичних одиницях. Йому не потрібно при перетині кордону переводити кількість газу назад в кубометри для митного оформлення та при укладанні договорів на продаж газу всередині країни.

Але навколо цього, як часто буває навколо всього нового, виникають міфи. Головний міф про те, що при такому переході населення буде мати у себе вдома лічильник газу, який відразу ж буде показувати кіловат-години і платити населення буде саме за цим "диво-лічильником". Але насправді для населення з точки зору обліку нічого не змінитися. Стоятимуть ті ж лічильники, які будуть міряти кубометри. Облгази зніматимуть з них показники в кубометрах і перераховуватимуть в кіловат-години, а вже газзбути будуть виставляти рахунок населенню за газ в кіловат-годинах. Таким чином, від показань лічильника в кубометрах до числа кіловат-годин на платіжці, за які потрібно заплатити, стоятиме непростий ланцюжок математичних розрахунків. Але це і є європейська практика.

Повернемося до українських реалій і рахунків за газ за жовтень. Формально в Кодексі газорозподільних систем, який затверджений НКРЕКП і на який кивають облгази та газзбути, зазначено, що при обліку природного газу, його обсяги мають приводитися до стандартних умов - температура 20ºС і тиск 760 мм рт. ст. Є кілька рішень приведення до стандартних умов. Можна поставити лічильник з термокомпенсацією, який буде автоматично приводити об’єм використаного газу до стандартних умов. Таких лічильників у населення по всій країні відносно небагато. Решта ж лічильників такої термокомпенсації не мають.

Тому є другий варіант – використання спеціальних розрахункових коефіцієнтів для приведення до стандартних умов. Вони залежать від багатьох параметрів - температури на вулиці, місця розташування лічильника тощо. Розрахункові коефіцієнти для приведення також використовуються в Європі. Але в Україні облгази, газзбути і НКРЕКП привнесли свої "ноу-хау" в цю європейську практику.

Ідея приводити обсяги використаного населенням газу до стандартних умов з'явилася майже два роки тому при внесенні змін до Кодексу газорозподільних систем. Але вийшла правова колізія, зміни до Кодексу внесли, а до Методики, яка визначає величину коефіцієнтів для приведення до стандартних умов, так і не змогли внести. Ця Методика, затверджена ще 15 років тому наказом Міненерго, призначена для застосування до юридичних осіб, але не до населення. Ця правова колізія існує вже практично два роки і раптом в листопаді почалося приведення до стандартних умов. Чому ж так раптово, і які підстави для такого різкого розвороту?

Все дуже просто. Ніяких підстав для застосовування цих коефіцієнтів немає. А платіжки за жовтень незаконні!

Але це тільки частина історії. Далі цікавіше. Потрібно розуміти, що є світ газзбутів - там віртуальний газ і гроші, і є світ облгазів - там фізичний газ і гроші. Якщо немає приведення до стандартних умов, значить частина газу загубилась. І це втрати облгазів, оскільки вони отримали газ при стандартних умовах, а доставили споживачу при інших умовах. Виникла дельта, але облгази її враховують як виробничо-технологічні витрати (ВТВ), і компенсацію за неї вже включили в тариф на розподіл газу для облгазів. Ось і виходить, що споживач платить двічі за одне й те саме.

Якщо вже переходити до приведення об'єму газу до стандартних умов, то логічним було б цю дельту з тарифу вилучити, але в НКРЕКП цього не зробили, і тепер облгази і газзбути на цьому хочуть заробити.

Источник: biz.nv.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: газ, Тарифы

Читайте ещё:

04.01.2024 07:39    270
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович