15.12.2019 09:14
Просмотров: 1007

У Міненерго повідомили, скільки українцям коштуватиме «бум» на відновлювальну енергетику

У Міненерго повідомили, скільки українцям коштуватиме «бум» на відновлювальну енергетику

За розрахунками Міністерства енергетики та захисту довкілля, через затягування у розгляді змін до системи стимулювання розвитку відновлювальної енергетики, споживачам доведеться заплатити 42 мільярди гривень на виплату завищених «зелених тарифів» у 2020 році.

У Міненерго підрахували, що за останній рік в Україні ввели в експлуатацію «зелених» електростанцій загальною потужністю 2,5 гігавата. Кожній такій електростанції держава гарантувала, що викуповуватиме вироблену ними електрику за високими тарифами («зелені» тарифи). Наприклад, для сонячних електростанцій такі тарифи складають 15 євроцентів та є найвищими у Європі.

У Міненерго зазначають, що через «бум» на будівництво «зелених» електростанцій в Україні, навесні 2020 року державі доведеться обмежити генерацію дешевої атомної енергетики, а дорогу генерацію альтернативними електростанціями доведеться збалансовувати активнішою роботою теплоелектростанцій.

«Усі ці фактори призведуть до збільшення вартості електричної енергії для кінцевих споживачів, що за сучасної економічної ситуації в Україні є проблематичним. Ситуацію погіршують тенденції зниження економічної активності великими споживачами електричної енергії через несприятливі умови на зовнішніх ринках, що призведе до подальшого суттєвого зменшення споживання електричної енергії», — повідомляють у Міненерго.

Разом з тим, там зазначають, що не підтримують зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт, яким депутати пропонують провести реструктуризацію за «зеленими тарифами», тобто здійснити їхнє зменшення на добровільних засадах.

«Результатом прийняття такого законопроєкту стануть необґрунтоване підвищення тарифів для кінцевих споживачів та відповідні негативні наслідки для економіки Україні або ж неможливість виконання зобов’язань перед інвесторами у відновлювану енергетику.», — повідомляють у Міненерго.

Зазначимо, що енергія, яку виробляють в Україні «зелені» електростанції (вітрові та сонячні електростанції) продається за «зеленим» тарифом, який в Україні один з найвищих у Європі. Напередодні в уряді запропонували інвесторам добровільно погодитися на зниження цього тарифу.

Зелені тарифи — це тарифи, за якими держава виплачує власникам сонячних та вітроелектростанцій кошти за їхню електроенергію Такі тарифи є вищими за ринкову вартість електрики для того, аби стимулювати розвиток альтернативної енергетики в Україні. Високий розмір таких тарифів призвів до того, що сама електроенергія для споживачів також є дорожчою.

В умовах ринку електроенергії, «зелені тарифи» електростанціям виплачує компанія Гарантований покупець. Вона ж викуповує електроенергію в Енергоатому та Укргідроенерго, перепродаючи її населенню за фіксованим тарифом. Через зависокий «зелений» тариф Гарантований покупець зазнає збитків, а у його платіжному балансі формується дефіцит.

Источник: elektrovesti.net

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    933
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович