27.04.2020 08:07
Просмотров: 1331

​У Росії заморозили куплену в США космічну програму “Морський старт” під українські ракети

​У Росії заморозили куплену в США космічну програму “Морський старт” під українські ракети

Програма космічних пусків “Морський старт”, яка була викуплена російською компанією S7 у 2016 році за 150 мільйонів доларів, призупинена.

Передає Національний Промисловий Портал з посиланням на Defence Express.

Про це повідомив голова компанії Владислав Фільов, поскаржившись на те, що обіцянки російських чиновників щодо підтримки проєкту виявились пустими словами. Зазначимо, що купівля проєкту подавалась у Росії, як черговий прорив у космонавтиці та “відповіддю Ілону Маску”.

“Ми доставили комплекс до Владивостока, доставили командне судно і стартову платформу. Сьогодні у нас немає можливості чимось займатися, тому ми програму поки заморозили до кращих часів. Правда, коли ми узгоджували перевезення комплексу в Росію, мені говорили, що умови по розміщенню будуть не гірші, ніж в Америці … Не сталося: з фінансової точки зору гірше вдвічі”, – сказав Фільов в інтерв’ю газеті “КоммерсантЪ”, пояснивши, що мова йде платежі за портову інфраструктуру та стоянку системи запуску.

​У Росії заморозили куплену в США космічну програму “Морський старт” під українські ракети

Окрім того, проєкт “Морський старт” досі залишається без ракет, бо був розроблений під український “Зеніт-3SL”. Але, попри плани переробити стартовий комплекс під “Союз-7”, роботи над цією ракетою досі перебувають на невизначеній стадії розробки.

Нагадаємо, що міжнародний проєкт “Морський старт” стартував у 1995 році, як міжнародний консорціум американської компанії Boeing, російської “Энергия”, українських КБ “Південне” та “Південмаш”, а також норвезької суднобудівної компанії Aker Kvaerner. Метою проєкту було зменшення собівартості виводу супутників на орбіту завдяки пуску з екватора, що дозволяє максимально ефективно використати швидкість оберту Землі та збільшити корисне навантаження.

​У Росії заморозили куплену в США космічну програму “Морський старт” під українські ракети

Проте проєкт не вдалось забезпечити стабільними замовленнями, що спричинило банкрутство консорціуму у 2009 році. Це призвело до перерозподілу часток у проєкті та фактичного виходу з нього Boeing, який знизив свою частку із 40% до 3%, а також передачу “ключової ролі” російській компанії “Энергия”. До 2014 року було здійснено 36 пусків українських “Зенітів”, але після початку російської агресії в Україні проєкт залишився без головної частини — ракетоносіїв.

У підсумку у 2016 році російська приватна компанія S7, після багаторічних перемовин щодо врегулювання боргів, купила проєкт за 150-160 млрд дол. У 2019 році очільник “Роскосмосу” Дмитро Рогозін заявив про намір перебазувати весь морський комплекс до Владивостоку. Протягом лютого-березня 2020 року пускова платформа та корабель для управління та складання ракет прибули до Росії. Загалом для виходу на самоокупність “Морський старт” за планами S7 мав робити мінімум 3-4 пуски на рік.

Источник: uprom.info

Автор: Владислав Христофоров

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

04.02.2024 09:04    1914
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович