23.08.2019 07:20
Просмотров: 1084

Із Нідерландів — з досвідом: як українцям вдалося «побудувати Європу» у селі на Харківщині

Із Нідерландів — з досвідом: як українцям вдалося «побудувати Європу» у селі на Харківщині

Село Тернова розташоване на Харківщині, за півсотні метрів від Росії, але це не завадило голові місцевої селищної ради Ганні Геращенко створити там справжній європейський простір та поступово змінювати свідомість людей.

Жінка разом із родиною три роки жила у Нідерландах, де брала участь у екологічних та освітніх проектах. Коли повернулася до рідного села — вирішила балотуватися на місцевих виборах. І перемогла.

Досвід, отриманий за три роки життя за кордоном, допоміг лікарці-педіатру вибитися на провідні позиції в українській глибинці та з успіхом трансформувати не надто привабливі сільські умови у сучасні, комфортніші для життя людей. На вулицях її рідного населеного пункту відразу ж з’явилися контейнери для роздільного збору сміття: під пластик та скло. На необлаштованих пустирях виросли сучасні дитячі майданчики, у селі з’явилися зони з покриттям wi-fi. На вулицях встановили освітлення, а на перехрестях — адресні покажчики, які допомагають зекономити час медиків та рятувальників у екстрених ситуаціях.

— Там, де розруха, — швидко росте й злочинність, тому що це є показником того, що закон у цьому місці не діє, — впевнена мати трьох дітей Ганна Геращенко. — Люди поступово починають це розуміти. Я радію, що прихильників у мене стає все більше й більше.

Жінка зізнається, що на перших порах зіткнулася з труднощами та нерозумінням, коли намагалася привчити людей «жити по-європейськи». Три роки тому вона створила комунальне підприємство з вивезення відходів від кожного будинку. У його штаті працює лише двоє людей, які зуміли ефективно очистити територію села на Харківщині від сміття.

Робочий день голови селищної ради часто починається на стихійному звалищі, у лісі, де вона організувала збір непотребу. Ганна Геращенко пояснює волонтерам, що до різних мішків потрібно збирати пластик, скло та інші побутові відходи.

Доводиться постійно доносити інформацію мешканцям навколишніх сіл, які протягом багатьох років звозять сміття до лісу, як на звалище, що заборонено забруднювати екологічно чисті майданчики.

— Я змушена змінювати не лише реальність навколо себе, а й свідомість людей, тобто ходити по дворах та кожному пояснювати, що не можна викидати сміття у зеленій зоні. Я вчила довколишніх сортувати побутові відходи та викидати його до різних контейнерів, — розповідає Ганна Геращенко. — Тільки кожен третій відразу зрозумів, що це добре, зручно та вигідно. Постійно доводиться розмовляти, переконувати. Веду роз’яснювальну роботу досі та радію щоразу, коли впевнююсь, що людина мене розуміє й підтримує.

Нове підприємство поки що дуже маленьке, має обмежений бюджет та здатне обслуговувати лише населені пункти Введенської селищної ради. Але своїм прикладом доводить, що побудувати «маленьку Європу» можна у будь-якому українському селі, було б бажання.

Окрім КП з роздільного збору сміття, глава місцевої селищної ради Ганна Геращенко за підтримки меценатів створила розвиваючі секції для дітей та долучає підлітків до суспільного життя. При Введенській селищній раді створено кімнату гармонійного розвитку для дітей із яскравими розвивальними іграшками та можливістю для спілкування. «Це краще, аніж дитячий садок, адже моя дитина може отримати психологічну допомогу», — впевнена мама однієї з дівчаток Майя Клизуб.

Буквально за кілька місяців ентузіастам своєї справи вдалося відремонтувати незайняті приміщення сільських будівель часів СРСР, створити там секції робототехніки та боксу для підлітків, а також організувати секцію молодіжного уряду, яка вчить нове покоління свободи слова та демократії.

Голова села Тернова Ганна Геращенко часто радиться зі школярами, яку ідею реалізувати, обговорює з молоддю перспективи життя їхнього рідного краю. На даний час молодіжний уряд села розробляє проект скейт-парку. Тому в центрі їхнього рідного села Тернова вже встановлено майданчик, а скоро там ще з’являться ринг, сцена та гучномовець для місцевого радіо.

— Події на Майдані у 2014 році пройшли через моє серце, я зрозуміла, що від волонтерства потрібно переходити до серйознішої роботи, — каже Ганна Геращенко. — Якщо талановиті хлопці побачать, що можуть реалізувати у нас свої таланти, знайти підтримку, то шанси на те, що залишаться тут жити, значно виростуть.

Нині невгамовна голова працює над тим, щоб добитися створення ОТГ у своєму регіоні. За словами Ганни Геращенко, їхня селищна рада на Харківщині складається з п’яти сіл, але об’єднати їх у територіальну громаду поки що не виходить. Це дуже різні за соціальною структурою та розвитком інфраструктури населених пунктів площі.

Загальний бюджет на п’ять сіл не перевищує 200 тисяч доларів, доводиться боротися з податковою, боржниками, знаходити меценатів та привертати волонтерів із різних куточків України.

Ганна Геращенко впевнена, що лише реалізована на практиці реформа децентралізації дає можливість громаді усвідомити, що ані Київ, ані область, ані район — ніхто за тебе не вирішуватиме, як тобі жити на своїй землі. Ця реформа не просто змінює світогляд людей, вона дозволяє побудувати «маленьку Європу» у себе на Батьківщині.

Источник: umoloda.kyiv.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович