25.05.2020 07:09
Просмотров: 1053

"Голлівуд відпочиває": як затримали ватажка банди, що грабувала ювелірні магазини по всій Україні

Голлівуд відпочиває: як затримали ватажка банди, що грабувала ювелірні магазини по всій Україні

Маска, яку виявили в будинку ватажка грабіжників

Оперативники Нацполіції затримали ватажка банди злочинців, які тривалий час грабували ювелірні магазини по всій Україні. Понад рік він перебував у бігах.

Як зазначають правоохоронці, у період з 2016 по 2018 рік група нападала на магазини на території Миколаївської, Одеської, Херсонської, Черкаської, Кіровоградської, Вінницької, Київської, Житомирської та Хмельницької областей, і кожного разу злочинцям вдавалося втекти й уникнути покарання.

Сума завданих ними збитків становить понад п'ять мільйонів доларів.

Стрілянини, золото, дорогі авто

За словами заступника начальника Департаменту карного розшуку Нацполіції Сергія Прудченка, злочинці діяли дуже професійно, неочікувано і навіть зухвало.

Приміром, під час одного з нападів у Вінниці грабіжники напали на ювелірний магазин на день міста і під загрозою автоматів викрали звідти п'ять кілограмів золота.

"Туди на виклик вилітає поліція охорони. Злочинці у цей час проїжджають квартал і так само нападають на другу ювелірку. Туди виїжджає другий наряд поліції охорони. Банда знову проїжджає квартал - і нападає на третій магазин. Вони настільки все відпрацювали, визначили ролі та дії кожного, що їхній напад тривав до двох хвилин", - розповідає Сергій Прудченко.

Голлівуд відпочиває: як затримали ватажка банди, що грабувала ювелірні магазини по всій Україні

За його словами, злочинці завжди використовували ефект несподіванки - приміром, заходили у ювелірні магазини в формі правоохоронців, чим збивали з пантелику працівників закладів, і ті навіть не встигали натискати на кнопку тривоги.

Під час кожного злочину, кажуть в поліції, нападники використовували різні швидкісні та потужні авто і вогнепальну зброю. В окремих випадках - навіть розстрілювали вітрини та погрожували персоналу.

"В Олександрії охоронець магазину вчинив спротив. Вони, не вагаючись, по ньому відкрили вогонь з автомата. Чоловік дивом не загинув. У Миколаєві на виклик встигли прибути два наряди патрульної поліції. Вони їх обстріляли з автоматичної зброї. Патрульні не вступили у стрілянину, тому що це був центр міста", - розповдіає Сергій Прудченко.

За словами заступника начальника ДКР, нападники були дуже добре підготовлені. Навіть вміст аптечки банди, яку потім виявили поліцейські, вказував на те що злочинці завжди були готові до активного спротиву: мали при собі всі необхідні сучасні засоби та прилади, необхідні при тяжких вогнепальних пораненнях.

Голлівуд відпочиває: як затримали ватажка банди, що грабувала ювелірні магазини по всій Україні

"Ще коли ми їх документували, було зрозуміло, що ці люди добре знають наші форми та методи роботи. Використовували професійні методи конспірації. Тому ми й не розраховували, що знайти їх буде легко", - додає пан Прудченко.

У травні минулого року правоохоронці були за крок від того, аби спіймати злочинців після чергового нападу в Херсоні, але грабіжникам вдалося втекти: поліцейські обмежили рух транспорту, щоб перекрити шляхи відходу для них, але вирішили не відкривати вогонь, щоб не допустити жертв серед жителів міста.

Злочинці втекли, в їхній автівці та під час інших обшуків знайшли пістолет-кулемет "Скорпіон", автомати, гранати та іншу вогнепальну зброю.

Як вдалося спіймати ватажка банди?

У поліції кажуть, на це пішло понад рік. Затримати лідера злочинної групи вдалося лише зараз - ним виявився 35-річний житель міста Первомайськ, що на Миколаївщині. Весь цей час чоловік використовував засоби конспірації, змінив стиль життя та зовнішність.

Оперативникам вдалося встановити місцеперебування розшукуваного в Києві, але й після цього його тривалий час не затримували, оскільки чоловік часто перебував у людних місцях.

Голлівуд відпочиває: як затримали ватажка банди, що грабувала ювелірні магазини по всій Україні

Зрештою підозрюваний "привів" правоохоронців до приватного будинку в Первомайську, який поліція штурмувала о 4 ранку.

Чоловіка затримали, в будинку знайшли зброю, пристрій для глушіння сигналу, рації, тактичну форму та силіконові маски-балаклави. Як зазначають в поліції, вони повністю змінюють обличчя людини, "можна впізнати тільки по очах".

Затриманому загрожує покарання за сімома статтями Кримінального кодексу - зокрема, за бандитизм, розбій, незаконне заволодіння транспортним засобом і замах на життя працівника правоохоронного органу.

Чоловіку загрожує покарання до 15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення.

Ще четверо учасників злочинної групи й надалі перебувають у розшуку.

Источник: bbc.com

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: полиция

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович