03.08.2020 09:33
Просмотров: 989

Хотіли собор подивитися. Затримані "вагнерівці" пояснили, чому прибули до Білорусі

Хотіли собор подивитися. Затримані вагнерівці пояснили, чому прибули до Білорусі

Частина з 33 затриманих в Білорусі росіян заявила, що планувала з Мінська вилетіти до Туреччини, де хотіла побачити "собор святої Софії". Про це заявив очільник Слідчого комітету Білорусі Іван Носкевич, повідомляє Белтелерадиокомпания.

"Що стосується тих, які нібито летіли до Туреччини, у них точно так само різна мета прибуття в цю країну. Хтось летів засмагати, хтось відпочивати, хтось охороняти якісь об'єкти нібито, а хтось оглянути Собор Святої Софії( йдеться про мечеть Ай Софія, яка до липня була музеєм. - Ред.)", - сказав Іван Носкевич.

Водночас, за його словами, лише меншість затриманих назвала метою прибуття до Білорусі подальший переліт до Туреччини, решта говорить про подорож в інші країни.

За даними білоруської влади, всі затримані є бійцями приватної військової компанії "Вагнер", 14 з них воювали на Донбасі.

30 липня затриманих звинуватили в підготовці терактів у Білорусі.

Служба безпеки України повідомила, що звернеться з запитом щодо екстрадиції росіян, пов'язаних з бойовими діями на Донбасі, через Офіс генпрокурора.

У 2018 році підозрювані в отруєнні колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля Олександр Петров і Руслан Боширов дали інтерв'ю російському державному каналу RT. Вони стверджували що відвідали британське місто Солсбері, де стався інцидент, як "просто туристи", які хотіли подивитися місцевий собор.

Це інтерв'ю викликало хвилю жартів і мемів у соцмережах.

Затримання

29 липня білоруські державні медіа повідомили про затримання "33-х бойовиків приватної військової компанії".

Телеканал "Білорусь 24" показав, що у них були при собі російські паспорти та нашивки російською мовою ("Наш бизнес - это смерть и бизнес идет хорошо").

А агенція БЕЛТА повідомила, що затримані - "бойовики приватної військової компанії Вагнера".

Це формування пов'язують з наближеними до президента Володимира Путіна людьми, а також є свідчення про їхню участь у війні на Донбасі (на стороні проросійських сил) та Сирії (на боці президента Башара Асада).

У Росії існування ПВК "Вагнера" і будь-які зв'язки з ним заперечують.

Російські неофіційні джерела, зокрема письменник Захар Прилєпін, наполягають, що затримані їхали "у Сирію чи в інші теплі воюючі країни" і "ніяка Білорусь їм не потрібна".

Водночас правоохоронці Білорусі вже порушили справу проти них про підготовку теракту.

Міністерство закордонних справ Білорусі викликало послів Росії та України через затримання "вагнерівців".

"Білоруська сторона поінформувала про ситуацію довкола затримання російських бойовиків та звернулась до української сторони щодо перевірки причетності затриманих до скоєння злочинів в Україні", - повідомили в посольстві України в Білорусі за підсумками зустрічі з очільником МЗС Білорусі Володимиром Макеєм.

В українському МЗС також прокоментували ситуацію.

"Україна давно попереджала, що учасники російських окупаційних сил та незаконних збройних формувань, які брали участь у бойових діях на Сході України, використовуються в інших точках світу і становлять загрозу", - йдеться у повідомленні.

"Виявлення цих бойовиків в Білорусі підтверджує цей факт і свідчить, що вони можуть бути використані для дестабілізації ситуації в Білорусі напередодні президентських виборів", - відзначають в МЗС.

"У зв'язку з цим наголошуємо, що Україна розвиває добросусідські відносини з сусідньою Білоруссю, всебічно підтримує її суверенітет і незалежність. Питання щодо можливої екстрадиції чи інших правових дій будуть вирішуватися відповідними правоохоронними та спеціальними органами", - додали українські дипломати.

Источник: bbc.com

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович