17.11.2021 07:51
Просмотров: 783

Правоохоронці викрили зловмисників, які займалися підробкою COVID-документів у трьох регіонах

Правоохоронці викрили зловмисників, які займалися підробкою COVID-документів у трьох регіонах

У місті Києві, у Львівській та Рівненській областях правоохоронці зупинили протиправну діяльність із виготовлення та продажу підроблених COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів. Про це повідомляє сайт Служби Безпеки України. Встановлено, що за час такої діяльності до зловмисників за послугою звернулось понад 10 тисяч осіб.

За даними слідства, у Києві до організації схеми причетний іноземець, який до протиправної діяльності залучив:

— власників українських туристичних агенцій, які поповнювали «клієнтську базу»;

— лікарів, які вносили недостовірні відомості про вакцинацію до медичних баз даних;

— громадян України, які виготовляли підроблені документи.

Відомо, що крім сертифікатів про вакцинацію, зловмисники виготовляли підроблені COVID-документи, видані, нібито, закладами охорони здоров’я інших держав. Свої «замовлення» вони виконували для жителів усіх регіонів, у тому числі й тимчасово окупованих, а також ‒ громадян РФ та інших держав.

За даними слідства, більшість підробок ‒ це довідки про негативний ПЛР-тест, вартість яких становила у середньому 700-800 грн. Міжнародне свідоцтво про вакцинацію коштувало 3000 грн, а внесення відомостей про вакцинацію до баз даних без її проведення ‒ 10 тисяч грн.

За попередніми підрахунками, зловмисники заробили майже 10 мільйонів гривень. Наразі правоохоронним органам відомі конкретні випадки внесення до баз даних неправдивої інформації стосовно невакцинованих громадян. Така інформація буде видалена.

Водночас, організатора схеми затримано, йому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

Між тим, у двох інших регіонах ‒ на Рівненщині та Львівщині, усім причетним також оголошено про підозру. Наразі тривають слідчі дії для встановлення всіх причетних до схем осіб, у тому числі «клієнтів», з метою притягнення їх до відповідальності.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я ініціювало посилення відповідальності за підробку та використання фейкових COVID-документів. Цей законопроєкт був схвалений Парламентом 2 листопада.

Источник: moz.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович