27.06.2017 13:10
Просмотров: 1616

Пропонують легкі гроші? Замисліться, ви можете стати співучасником злочину

Пропонують легкі гроші? Замисліться, ви можете стати співучасником злочину Шахраї вербують власників банківських карток для відмивання і переведення в готівку незаконно отриманих коштів

У червні 2017 року Україна приєдналася до масштабної міжнародної освітньої кампанії «Не ставай дропом», активності якої спрямовані на інформування власників банківських карток про загрозу співучасті у відмиванні грошей. Кампанія проводиться European Money Mule Action (ЕММА), що організована Європейським центром ізборотьби з кіберзлочинністю за підтримки Європолу, Європейського агентства із судовихорганів (Євроюст) і Європейської банківської федерації. В Україні ініціативу підтримала Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем ЄМА, адаптувавши інформаційні матеріали міжнародної кампанії для українських громадян.

Дропи, або «грошові мули», – це люди, які допомагають злочинцям відмивати нелегально отримані гроші, дозволяючи використовувати свої банківські картки в якості «транзитних» для незаконних коштів. Через рахунки дропів проводяться як гроші, здобуті в результаті кіберзлочинів, тобто вкрадені з рахунків юридичних і фізичних осіб в результаті фішингу або вішингу, так і гроші, здобуті шляхом торгівлі наркотиками, людьми або іншими злочинними способами.

Основна задача дропа–зняттяготівки в банкоматіабо у відділенні банку.Також дропів використовують для переказу незаконно отриманих грошових коштів між різними рахунками, щоб заплутати сліди злочинців. Перекази здійснюються в різних країнах і від імені різних людей, що дозволяє злочинним організаціям «працювати» по всьому світу, залишаючись при цьому «невидимими». За свої послуги «грошові мули» отримують відсоток від сум, які допомагають відмивати.

Завербовані дропи не завжди усвідомлюють, що стали частиною злочинної схеми, оскільки дії шахраїв зазвичай маскуються під легальний бізнес. Однак незнання не звільняє від відповідальності: дропи– правопорушники, які отримують суворі вироки у вигляді штрафів, конфіскації майна і позбавлення волі. Причому правоохоронні органи в першу чергу виходять саме на «грошових мулів» як на нижчу ланку злочинної мережі.

Дропаминайчастіше стають люди, якіопинилися у складному матеріальному становищі або які прагнуть швидко та легко заробити великі гроші. В Україні в групу ризику входять: переселенці із зони АТО та інших країн; люди, які переїхали до великого міста з маленьких населених пунктів; сироти та люди з багатодітних сімей; безробітні; студенти. Більшість дропів – чоловіки і молоді люди у віці від 18 до 34 років. У багатьох випадках залучення українців до злочинних грошових схем викликане непростою економічною ситуацією в країні, проте якими б не були причини участі у відмиванні коштів, при виявленні правоохоронцями покарання для дропа неминуче.

Для інформування населення про проблему вербування «грошових мулів», а також про те, як не дозволити втягнути себе в злочинний синдикат, Асоціація ЄМА підготувала візуальні матеріали опро ознаки того, що людину намагаються зробити дропом.

Оголошення про вербування дропів часто замасковані під пропозиції про роботу від реальних компаній. Для переконливості навіть створюються підроблені сайти, які схожі на офіційні ресурси реальних компаній. При цьому потенційним «працівникам» озвучується «поважна» причина, через яку потрібно переводити кошти в готівку або переказувати гроші з рахунку на рахунок. Зазвичай довірливо повідомляють, що робиться все для мінімізації податкового навантаження.

Пропозиції про співпрацю можуть бути розміщені в газетах і на веб-ресурсах, присвячених пошуку роботи, але можуть приходити поштою. У цьому випадку варто звертати увагу на адресу відправника: якщо робота пропонується нібито від імені якоїсь компанії, але в адресі значиться одна з веб-служб (Gmail, Yahoo, Windows Live Hotmail і ін.), а не домен компанії, «вакансія»маєнасторожити.

Хай як не маскували б свою злочинну пропозицію «дроповоди», відрізнити їхню пастку від нормальної роботи можна, керуючись наступними підказками:

якщо головна умова вашої майбутньої роботи –знімати готівкові кошти або переказувати гроші з рахунку на рахунок, вас точно вербують у дропи;

в описі вакансії немає зрозумілого списку обов'язків, окрім переведення коштів в готівку або їх переказу на інші рахунки, і не вказані конкретні професійні вимоги;

немає вимог щодо освіти і досвіду роботи;

потенційний «роботодавець» вказує, що все спілкування зі «співробітником» буде проходити в онлайн-режимі без особистого спілкування;

пропозиція про роботу дуже вигідна: майже ніяких зусиль і великий заробіток. Іноді пропонується «витратити 10 хвилин в день, щоб заробляти на місяць до 10 000 гривень».

Тобто: якщо вам пропонують щось дуже привабливе і мало схоже на правду, якщо запевняють, що можна заробити багато грошей практично без зусиль, якщо для отримання роботи потрібно надати банківську картку, якщо роботу пропонують через соцмережі або через мейл і відправник повідомлення вам незнайомий, найімовірніше, вас намагаються заманити в пастку.

Важливий момент – перевірка репутації компанії, де нібито відкрита вакансія. Перевіряйте інформацію про потенційного роботодавця. Якщо про фірму немає ніяких даних в Інтернеті або якщо на офіційному сайті компанії чиу відділі кадрів нічого не чули про вакансію, яка передбачає зняття або переказ грошей, відмовляйтеся від пропозиції негайно.

Будьте обережні з оголошеннями від нібито іноземних компаній, інформацію про якіскладно перевірити з України. Щоб переконатися, що запрошують справдіна надійну і чесну роботу, проведіть розслідування: дізнайтеся контактні дані компанії-роботодавця (юридична адреса представництва в Україні, номер стаціонарного телефону, офіційний сайт, подробиці реєстрації в Україні). Будь-яка пропозиція від іноземної фірми, яка не зареєстрована і не має представництва в Україні, яка включає переведення в готівку або переказ грошових коштів, потенційно небезпечна.

«Вкотре хочеться акцентувати увагу українців на тому, що діяльність дропів кримінально карається, навіть у разі, якщо людина приєдналася до злочинної схеминесвідомо і внаслідок серйозних матеріальних проблем. Це не звільняє від відповідальності! Більше того, дропів розкривають частіше, ніж тих, хто їх найняв, і саме дропівловлять першими», – підкреслюють представники Асоціації ЄМА, яка за підтримки Державного департаменту США реалізує в Україні Національну програму сприяння безпеці електронних платежів і карткових розрахунків Safe Card.

У разі, якщо людина зрозуміла, що потрапила в пастку злочинців і стала «грошовим мулом», потрібно:

- припинити співпрацю з «роботодавцем» і повідомити до кіберполіції, заповнивши онлайн-формув розділі «зворотній зв'язок» на сайті департаменту кіберполіції Національної поліції України в будь-який час доби. Дропи, які погодилися співпрацювати з правоохоронними органами, можуть розраховувати на пом'якшення вироку;

- проінформуйте банк, рахунок уякому був мимоволі використаний для «відмивання» грошей.

Пропонують легкі гроші? Замисліться, ви можете стати співучасником злочину У 2016 році в Європі була проведена перша масштабна міжнародна операція з виявлення та затримання дропів, до якої в тому числі приєдналися представники Департаменту кіберполіції України. Ініціатором участі кіберполіцейських з України в операції Європолу стала Асоціація ЄМА, яка є партнером ЕС3 з лютого 2016 року. Результатом операції стала ідентифікація по всій Європі 580 дропів, збиток від злочинної діяльності яких склав 23 млн. Євро. Національні правоохоронні органи опитали 380 підозрюваних в ході операції. За посередництво у відмиванні грошей були заарештовані 178 осіб. Транскордонне співробітництво правоохоронців і банкірів виявилося настільки успішним, що тепер в планах EC3 створити основу для постійної спільної роботи фахівців обох сегментів.

Більше інформації про залучення власників банківських картокдо злочинних схем по відмиванню незаконно отриманих грошей – на сайті Асоціації ЕМА: ema.com.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович