25.10.2021 09:23
Просмотров: 736

Результати роботи НАЗК за напрямком запобігання політичній корупції за 9 місяців: у звітах виявлено ознаки 30 кримінальних правопорушень

Результати роботи НАЗК за напрямком запобігання політичній корупції за 9 місяців: у звітах виявлено ознаки 30 кримінальних правопорушень

Запуск Реєстру звітів політичних партій POLITDATA у повноцінну експлуатацію, виявлені ознаки кримінальних правопорушень та посилення взаємодії з громадським сектором — це тільки частина найбільших досягнень Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) за 9 місяців роботи за напрямом запобігання політичній корупції.

Так, з травня усі звіти партій за всі квартали 2021 року НАЗК приймає лише в електронному вигляді через Реєстр звітів політичних партій POLITDATA.

POLITDATA https://politdata.nazk.gov.ua/ — це електронний реєстр, який дозволяє партіям подати звіт без зайвої паперової роботи, а громадянам – оцінити, наскільки прозоро працює партія.

«На сьогодні у POLITDATA зареєструвалися 123 партії з 365, які офіційно зареєстровані в Україні, та 3 354 їхніх регіональні осередки. Однак зареєструвалися вже всі партії, які представлені у Верховній Раді. Сподіваємося, що парламентські партій слугуватимуть прикладом для інших у цьому питанні», — зазначила керівник Департаменту запобігання політичній корупції Ганна Чорнуцька.

Водночас за цей період до Реєстру було подано лише 49 звітів. Тобто, менше половини зареєстрованих партій подали звіти за перші два квартали 2021 року, оскільки на сьогодні фактично немає чіткої кінцевої дати навіть для подання звітів за 2020 рік.

Адже у квітні 2020 року Верховна Рада України прийняла карантинні заходи, одним з яких передбачено, що партії можуть подавати свої звіти протягом 40 днів після закінчення карантину. За умови, якщо дію карантинних заходів не буде продовжено, останнім днем строку подання звітів за 2020 та 2021 роки буде 9 лютого 2022 року.

Також від початку року НАЗК перевірило 352 звіти політичних партій та затвердило відповідні висновки. https://nazk.gov.ua/uk/departament-z-pytan-zapobigannya-politychnij-koruptsiyi/zvity-politychnyh-partij-2/

За результатами перевірок НАЗК склало 232 протоколи про адміністративні правопорушення, з яких:

● 148 — за порушення порядку подання звіту партії;

● 84 — ​​ за порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії.

Також НАЗК надіслало до Національної поліції 30 повідомлень про ознаки кримінального правопорушення у звітах таких політичних партій:

● «Перемога Пальчевського»;

● «Партія Володимира Буряка «Єднання»;

● «Слуга народу»;

● «Радикальна партія Олега Ляшка»;

● «Рідний дім»;

● «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити»;

● «Рідне Закарпаття»;

● «Сила людей»;

● «Довіряй ділам»;

● «Блок Вілкула «Українська перспектива»;

● «Конгрес українських націоналістів»;

● «Блок Кернеса — Успішний Харків»;

● «Соціал-демократична партія;

● «Блок Вадима Бойченка»;

● «За конкретні справи»;

● «Команда Ігоря Сапожка — «Єдність!»;

● «Аграрна партія України»;

● «Блок Світличної «Разом!»;

● «Європейська партія України»;

● «Команда Симчишина»;

● «Разом сила»;

● «Рух справедливості»;

● «Миколаївці»;

● «Демократична сокира»;

● «Українська морська партія Сергія Ківалова».

До того ж, НАЗК як розпорядник бюджетних коштів упродовж 2021 року здійснило розподіл та забезпечило щоквартальне перерахування п’ятьом парламентським партіям коштів, виділених з державного бюджету на фінансування їхньої статутної діяльності:

● «Слуга Народу» – 259,2 млн грн;

● «Опозиційна платформа — За життя» — 78,4 млн грн;

● «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» — 49,2 млн грн;

● «Європейська Солідарність» — 74,8 млн грн;

● «Голос» — 40,8 млн. гривень.

Більше про те, чому важливе державне фінансування партій, розповідаємо тут. https://nazk.gov.ua/uk/novyny/politychna-koruptsiyaya-novyny/p-yatom-parlamentskym-partiyam-pererahovano-koshty-derzhavnogo-finansuvannya/

Також з метою посилення взаємодії з громадським сектором НАЗК підписало двосторонні меморандуми з «Рухом ЧЕСНО» та «Громадянською мережею «ОПОРА».

Меморандуми із «Рухом ЧЕСНО» та «ОПОРОЮ» дозволять ефективніше співпрацювати для забезпечення доброчесності політичних партій та вдосконалення політичної системи загалом.

До кінця року НАЗК продовжить роботу над удосконаленням функціоналу Реєстру POLITDATA. Агентство також сподівається, що парламент відновить звітування політичних партій для забезпечення ефективності запобігання політичній корупції.

Источник: nazk.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович