20.03.2020 09:47
Просмотров: 969

САП та НАБУ викрили чергову корупційну схему, що завдала мільйонних збитків трьом вугледобувним державним підприємствам

САП та НАБУ викрили чергову корупційну схему, що завдала мільйонних збитків трьом вугледобувним державним підприємствам

За процесуального керівництва прокурорів #САП детективами #НАБУ викрито двох осіб, безпосередньо причетних до організації злочинної схеми із заволодіння понад 51,17 млн гривень коштів трьох державних вугледобувних підприємств - ДП «Селидіввугілля», ДП «Мирноградвугілля» та ДП «Шахтоуправління Південнодонбаське №1».

В ході досудового розслідування встановлено, що у 2016-2018 роках група осіб організувала схему, яка встановлювала фактичний контроль за державними закупівлями трьох вищезгаданих державних підприємств – від відстеження потреб держпідприємств у закупівлях, формування умов тендерів, контактів з потенційними постачальниками до визначення очікуваної вартості закупівлі, переможців тендерів та контролю за розрахунками з ним.

Під час дослідження закупівель вказаних підприємств, антикорупційні органи встановили факти, що у майже 70 закупівлях договори на постачання отримувала одна компанія.

Так, постачання паливно-мастильних матеріалів, запасних частин до гірничо-шахтного обладнання, металовиробів, кабельної продукції для шахт мала поставити одна й таж компанія. Проте з’ясувалося, що ця компанія виконувала роль посередника, перепродуючи з націнкою товар, придбаний в учасників реального сектору, які зважаючи на навмисно створені учасниками схеми перешкоди не мали реальних шансів напряму співпрацювати з держпідприємствами.

Як наслідок, вказані державні вугледобувні підприємства за три роки закупили товарів за завищеними цінами на загальну суму 174,5 млн гривень, незаконно переплативши понад 51,17 млн гривень.

16 березня 2020 року учасникам злочинної схеми повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.4 ст.28, ч.5 ст.191, ч.1 ст.255 КК України.

Наразі підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 3 млн гривень та 1,2 млн гривень.

Досудове розслідування триває, встановлюються інші особи, причетні до організації корупційної схеми, завдяки якої державні підприємства вугільної галузі підконтролювались стороннім особам.

Важливо: Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не Слідство вживає необхідних заходів для встановлення інших осіб, залучених до реалізації корупційної схеми.

Источник: facebook.com

Автор: Спеціалізована антикорупційна прокуратура

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович