03.04.2021 08:16
Просмотров: 629

Справу про підкуп керівників НАБУ і САП, яку намагалися забрати з підслідності Бюро, скеровано до суду

Справу про підкуп керівників НАБУ і САП, яку намагалися забрати з підслідності Бюро, скеровано до суду

Прокурори САП скерували до суду складений детективами НАБУ обвинувальний акт стосовно осіб, які намагалися передати неправомірну вигоду у розмірі 5 млн дол. США керівництву антикорупційних органів за закриття кримінального провадження за підозрою ексміністра екології (щодо його ймовірної причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Національного банку, виданого ПАТ «Реал банк» і легалізації цих коштів).

Серед обвинувачених:

● перший заступник начальника ГУ ДПС у м.Києві — ч.5 ст. 27 ч.4 ст. 369 КК України («пособництво у наданні службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, неправомірної вигоди за вчинення нею в інтересах третьої особи дії з використанням наданої їй влади, за попередньою змовою групою осіб»);

● один із керівників групи компаній, афільованої з колишнім міністром екології та природних ресурсів часів президента Януковича — ч.5 ст.27, ч.4 ст.369 КК України;

● колишній керівник одного з департаментів ДФС України — ч.5 ст.27, ч.4 ст.369 КК України.

Нагадуємо, 12-13 червня 2020 року НАБУ та САП викрили «на гарячому» трьох осіб, одразу після надання 5 млн дол. США неправомірної вигоди для подальшої передачі керівникові САП, аби той закрив кримінальне провадження за підозрою ексміністра, передане восени 2019 року Генеральною прокуратурою до Національного бюро за підслідністю, в частині, що стосувалася ексміністра екології.

Всіх осіб затримали та впродовж 14-15 червня повідомили їм про підозру. ВАКС всім обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави, сумарний розмір якої перевищив 244 млн грн.

У липні 2020 року НАБУ та САП повідомили про підозру й самому ексміністру — в порядку ст. 135, ст. 278 КПК України (надіслано поштою за місцем реєстрації, до житлово-експлуатаційної організації за останнім відомим місцем проживання та засобами телефонного зв’язку), оскільки його місцезнаходження не встановлено.

1 грудня 2020 року трьом підозрюваним відкрили матеріали кримінального провадження для ознайомлення перед скеруванням справи до суду.

26 березня 2021 року колегія суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду ухвалила рішення, відповідно до якого долю справи про спробу підкупу керівників НАБУ та САП має вирішувати не Вищий антикорупційний суд, а Київський апеляційний. На переконання Національного бюро, таке рішення фактично легітимізує порушення КПК України, де чітко обумовлена виключна підслідність та підсудність у кримінальних провадженнях НАБУ та САП за ВАКС.

Застереження. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Источник: nabu.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович