27.11.2021 08:06
Просмотров: 820

ВАКСУ розпочав розгляд справи про крадіжку 1,5 млрд. грн. коштів «Запоріжжяобленерго» та «Черкасиобленерго»

ВАКСУ розпочав розгляд справи про крадіжку 1,5 млрд. грн. коштів «Запоріжжяобленерго» та «Черкасиобленерго»

Вищий антикорупційний суд України (ВАКСУ) 23 листопада провів підготовче засідання у кримінальному провадженні за звинуваченням колишнього народного депутата Дмитра Крючкова в організації заволодіння коштами ПАТ «Черкасиобленерго» та ПАТ «Запоріжжяобленерго», а також їхньої легалізації. Проте, за словами адвоката потерпілих Дениса Ципіна, судове засідання може розтягнутися на роки, що допоможе обвинуваченим уникнути реальної відповідальності за розкрадання 1,5 млрд. грн. державних коштів. Про це повідомляє прес-служба адвокатсяього бюро «Ципін і партнери».

Підготовче судове засідання було проведено у кримінальному провадженні за звинуваченням Ігоря Корніленкова у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. ст. 364 КК України, Олексія Беспалова у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. ст. 364 КК України, Дмитра Крючкова – у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України, Світлани Кузьмінської – у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України.

Як відомо, колишнього голову правління ХК «Енергомережа» Дмитра Крючкова звинувачують в організації заволодіння коштами ПАТ «Черкасиобленерго» та ПАТ «Запоріжжяобленерго» та їхньої легалізації, а також зловживанні службовим становищем. Екс-директора з енергозбуту ПАТ «Запоріжжяобленерго» Ігоря Корніленкова підозрюють у зловживанні службовим становищем, колишню виконуючу обов'язки голови правління ПАТ «Черкасиобленерго» Світлану Кузьмінську – у зловживанні службовим становищем, заволодінні коштами, Олексія Беспалова – у зловживанні службовим становищем. За версією звинувачення, у 2015-2016 роках, шляхом підписання договорів про переведення боргу та заміну боржника, шляхом зловживання службовим становищем заволоділи коштами, які мали надійти до ПАТ «Черкасиобленерго», ПАТ «Запоріжжяобленерго», а також провели фінансові операції з метою легалізації цих коштів. Загальні збитки енергопостачальним компаніям у справі становлять понад 1,5 млрд. грн., з яких під час досудового розслідування відшкодовано понад 315 млн. гривень.

«Нарешті… не минуло й 10 років (шість), а кримінальну справу НАБУ проти Дмитра Крючкова, Світлани Кузьмінської та Олексія Беспалова передали до антикорсуду для розгляду по суті звинувачення. Варто нагадати, що, за версією НАБУ, у період з 2015 по 2017 рік, ця трійця, а також їхні натхненники з перших осіб держави, обдурила державу майже на два мільярди гривень. Обвинувачені всі ці роки не мають жодних обмежень, за документами НАБУ витрачають сотні тисяч гривень на місяць на власні забаганки, впевнені та веселі», - так прокоментував на своїй сторінці у Facebook (https://www.facebook.com/DenTsyPin/posts/5357166104310012) початок розгляду у ВАКСУ справи по суті, адвокат, представник потерпілої сторони («Черкасиобленерго»), керуючий партнер Адвокатського бюро Денис Ципін.

За словами Ципіна, «детективи НАБУ зробили все, що від них залежить, аби комфорт та спокій обвинувачених були на найвищому рівні. Численні безпідставні затягування та зупинки розслідування, штучні процесуальні «ляпи», відверті пропозиції детективів допомогти їм звільнити обвинувачених від відповідальності – лише мала частина наших претензій, на які ніхто з керівників правоохоронних органів не реагував. За народні чималі гроші, тиха люкс гавань НАБУ та привітний персонал детективів прийняв на елітний відпочинок топ-чиновників та їхніх муртадів».

До речі, адвокат не відкидає, що обвинувачені можуть уникнути відповідальності. Як повідомив Денис Ципін, «прокурор заявив у суді, що розгляд справи буде дуже тривалим, адже він пропонує прослухати понад 600 годин записів телефонних та інших переговорів співучасників злочину. Суд запропонував збиратися раз на місяць на повний робочий день. Неважко підрахувати, що 600 годин дорівнює 75 робочим дням, а це означає, що записи слухатимуть шість років. А ще є 300 томів справи, які теж треба вивчити, – років п'ять, напевно, вистачить. А ще потрібно опитати свідків, а ще… термін давності 15 років. «Можемо припустити, що у 2030 році трійця обвинувачених відкриє шампанське і… все буде добре, у них і… детективів НАБУ, звісно…», - резюмував адвокат.

Источник: elektrovesti.net

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

21.04.2024 08:38    208
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович