15.03.2020 10:22
Просмотров: 1006

У справі щодо розтрати понад 55 млн гривень коштів держпідприємства оборонної галузі розпочато підготовче засідання

У справі щодо розтрати понад 55 млн гривень коштів держпідприємства оборонної галузі розпочато підготовче засідання

У Вищому антикорупційному суді за участі прокурора #САП розпочалось підготовче засідання у справі стосовно колишнього директора дочірнього підприємства та ще 4-х колишніх службовців Державного зовнішньоторгівельного підприємства «Спецтехноекспорт», обвинувачених в організації злочинної схеми розтрати коштів, яка завдала державному підприємству збитків на суму 55,5 млн гривень.

На засіданні колегія суддів #ВАКС розглянула та відмовила в задоволенні двох клопотань сторони захисту про відвід прокурора.

Після чого, у зв’язку із закінченням відведеного для засідання часу, судом оголошено перерву до 23 березня 2020 року.

Як вже повідомлялось, в ході досудового розслідування встановлено, що колишній директор ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт», із залученням своїх заступників, директора департаменту та завідувача сектору цього підприємства, організував злочинну схему розтрати належних державі в особі державного підприємства «Завод 410 ЦА» коштів та виведення їх закордон на користь іноземної юридичної особи.

Так, у ході виконання зовнішньоекономічного контракту на постачання продукції військового призначення, укладеного ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» як розпорядником майна ДП «Завод 410 ЦА» з іншою країною, вищевказана посадова особа, шляхом підписання відповідної угоди, залучила до його супроводження агента (посередника) – компанію-резидента Об’єднаних Арабських Еміратів.

Згідно з умовами цієї угоди агент як комерційний посередник взяв на себе зобов’язання здійснити від імені, в інтересах, за рахунок та під контролем ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» заходи (надати послуги) з метою укладення (організації укладення) та подальшого виконання вищевказаного контракту.

За такі послуги, на підставі підписаних зазначеними службовими особами ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» актів виконання робіт та платіжних доручень, з рахунку дочірнього підприємства на рахунок іноземного агента протягом 2015 року було перераховано належні ДП «Завод 410 ЦА» державні кошти в сумі 2,2 млн доларів США.

Зібрані слідством докази свідчать про те, що згаданий посередник жодних послуг, пов’язаних з укладенням (організацією укладення) або подальшим виконанням вказаного зовнішньоекономічного контракту, не надавав.

Таким чином, внаслідок протиправних дій службових осіб ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» та безпідставного перерахунку агенту коштів за ненадані послуги, державі в особі ДП «Завод 410 ЦА» спричинено матеріальні збитки на суму еквівалентну 55,5 млн гривень.

Посадовцям інкриміновано вчинення службового підроблення та умисної, з використанням службового становища за попередньою змовою розтрати майна, що спричинило тяжкі наслідки інтересам держави, тобто скоєння злочинів, передбачених ч.ч.2, 3 ст.27, ч.2 ст.28, ч.5 ст.191, ч.ч.2, 3 ст.27, ч.2 ст.28, ч.1 ст.366 КК України.

24 січня 2020 року обвинувальний акт у справі було скеровано до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті.

Важливо: Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Источник: facebook.com

Автор: Спеціалізована антикорупційна прокуратура

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович