20.02.2021 06:20
Просмотров: 693

Україна повідомила дипломатів ОБСЄ про викриту мережу агентів ФСБ: подробиці

Україна повідомила дипломатів ОБСЄ про викриту мережу агентів ФСБ: подробиці

Українська місія при ОБСЄ поінформувала делегації країн-учасниць про викриття Службою безпеки агентів ФСБ РФ, які планували диверсії на аеродромі на Миколаївщині та викрадення екс-командувача Сил спецоперацій. Інформація з цього приводу була надана іноземним дипломатам під час засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ, повідомляє Укрінформ.

Як заявив під час виступу заступник глави місії України при ОБСЄ Ігор Лоссовський, наразі тимчасово окупований Крим використовується Росією як база для підготовки диверсійних дій у рамках гібридної війни проти України.

«Росія розмістила на території півострова спеціальні підрозділи ФСБ та військової розвідки (ГРУ) із ціллю проведення розвідувальної та підривної діяльності на території України. Зовсім недавно, у лютому 2021 року, контррозвідники СБУ викрили та знешкодили мережу агентів ФСБ, яка діяла на території Київської, Одеської, Миколаївської, Житомирської та Чернігівської областей», — поінформував він іноземних дипломатів.

Відповідно до встановленої СБУ інформації, громадяни України були завербовані та виконували розвідувальні завдання кадрових співробітників ФСБ Вадима Даутова та Дениса Собка, наголосив Ігор Лоссовський.

«ФСБ планувало використовувати цю мережу для сприяння роботі диверсійно-розвідувальних групам з тимчасово окупованого Криму на території Миколаївської області України. Однією з її цілей була бойова авіація Збройних Сил України на авіабазі «Кульбакіно», — заявив український дипломат.

Крім того, він поінформував, що ФСБ також намагалися використовувати цю мережу для збору інформації про дислокацію та переміщення українських Збройних сил, кадровий склад та оперативно-службову діяльність Головного управління розвідки Міністерства оборони, Сил спеціальних операцій, штабу ВМС, 73-го Морського центру спеціальних операцій ЗСУ, їхньої міжнародної взаємодії з іноземними партнерами.

«СБУ також виявила наміри ФСБ з викрадення та нелегального переміщення до Росії одного з колишніх командувачів Сил спеціальних операцій. За це російська спецслужба пропонувала винагороду у 100 тисяч доларів», — заявив Лоссовський.

Як повідомляв Укрінформ, 5 лютого в СБУ повідомили, що контррозвідники спецслужби викрили та припинили діяльність агентурної мережі ФСБ РФ, яка діяла на території Київської, Одеської, Миколаївської, Житомирської та Чернігівської областей.

У ході проведення обшуків також було вилучено арсенал зброї і боєприпасів: 4 АК-74, 2 пістолети, 2 РПГ, 44 гранати, понад 4 тис. набоїв різного калібру, близько 3 кг тротилу та електродетонатори тощо.

Наразі стосовно викритих агентів здійснюються процесуальні заходи за ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч.1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації), ч. 1. ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Шпигунська діяльність кадрових співробітників ФСБ РФ, які керували агентурною мережею, розслідується у кримінальному провадженні за ч.1 ст. 114 (шпигунство) КК України.

Источник: sprotyv.info

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович