13.02.2019 15:37
Просмотров: 984

Цифрові сади, “Синторум” і “мандруюча толерантність”: інтерактивні виставки Plan’у B допоможуть говорити про важливе

Цифрові сади, “Синторум” і “мандруюча толерантність”: інтерактивні виставки Plan’у B допоможуть говорити про важливе 15-17 лютого у Харкові відбудеться мультиформатний фестиваль Plan B. У рамках денної програми фесту буде реалізовано декілька мистецьких проектів, котрі стануть важливою частиною Plan B.

Культура та мистецтво можуть змінити наші міста — впевнені організатори. Вони запрошують знайти відповіді на важливі питання на виставці відеоігор Digital Garden від берлінського фестивалю A MAZE та долучитися до створення електронної музики на “Синторум” — виставці електронного обладнання від “Культури звуку”.

Вхід на денну програму Plan B безкоштовний за умови реєстрації.

Також у гостей фестивалю буде можливість побачити більше сотні плакатів, створених всесвітньовідомими митцями із різних країн світу в рамках проекту Tolerance travelling poster show. Виставка відбуватиметься в межах денної та нічної програм фесту. Проте, більшість плакатів експонуватимуться в Лофті Оперного театру СХІD OPERA, який стане головним майданчиком нічної програми.

Особливість фестивалю соціальних інновацій та нової музики Plan B — його мультиформатність. Говорити про важливе можна не лише у форматі лекцій та майстер-класів, а й мовою ігор, запевняють організатори.

Цифрові сади, “Синторум” і “мандруюча толерантність”: інтерактивні виставки Plan’у B допоможуть говорити про важливе

Наприклад, відвідавши виставку Digital Garden від берлінського фестивалю A MAZE. Незалежний куратор і директор медіафестивалю Торстен С. Відеманн створив масштабну інсталяцію — цифровий сад, котрий він називає садом життя, гри, рефлексій, спокою, мрій і любові. The Digital Garden Exhibition може вважатися садом із тисячею садів та є метафорою змін. Куратор гарантує: виставка змінить ваші уявлення про відеоігри та їхню цінність.

Ще одна інтерактивна виставка “Синторум” від студії музичного продакшену «Культура звуку» збере представників електронної сцени з Києва, Дніпра та Харкова. В Україні такий формат інтерактивної виставки проводиться вперше, тому організатори чекають на любителів електронної музики із різних міст.

Музиканти поділяться з відвідувачами своїми методами та прийомами роботи. На столах у всіх учасників буде по дві пари навушників, завдяки чому музиканти зможуть одночасно джемити з усіма охочими та спілкуватися у вільному режимі. До інтерактиву запрошуються не лише професіонали, а й усі поціновувачі електронної музики. Тобто, абсолютно в усіх буде можливість спробувати створювати музику. Паралельно під час заходу будуть проходити лекції та майстер-класи, присвячені створенню музики.

А проектом, що поєднає дві локації: денну та нічну, стане Tolerance travelling poster show. Виставка проходитиме одночасно в Mental Complex Studio, денній локації фестивалю, та більша частина експозиції — на Лофт-сцені Оперного театру СХІD OPERA — головному майданчику Plan B Night.

“Це особливий проект для нас, — говорить Аліна Ханбабаєва, співзасновниця та директорка Plan B, — ми впевнені, що мистецькими меседжами ми можемо створити середовище, де люди співіснують на правах рівності, розуміння та поваги”.

До експозиції входять більше сотні плакатів. Мандрівний проект вже побував у Словенії, Чорногорії, Боснії та Герцеговині, Сербії, в Іспанії та Нідерландах, США та Об’єднаних Арабських Еміратах.

Куратором проекту є американський художник боснійського походження Мірко Іліч (Mirko Ilic). Кілька років тому він запропонував своїм колегам із понад двадцяти країн світу зробити постери зі словом “Толерантність” на різних мовах, рефлексуючи про різні аспекти (не)толерантного ставлення та про толерантність загалом. У кожній країні, куди приїздить виставка, розповідає Мірко, вона поповнюється новими плакатами, і замість початкових пари десятків їх на сьогодні більше сотні. Мандрівне шоу “Толерантність” – це плакатна історія рівності та, навпаки, нетерпимості в сучасному світі, зокрема, в Європі: (не)прийняття мігрантів, людей інших віросповідань та рас, сексуальних орієнтацій та ґендерних ідентичностей, відмінних від найбільш поширених, зрештою – просто осіб з іншими смаками, поглядами чи незвичної зовнішності.

Партнерами виставки в Харкові стали ком'юніті-центр для ЛГБТ+ “ПрайдХаб”, ГО "Харківське Жіноче Об'єднання "Сфера", Національний Демократичний Інститут Міжнародних Відносин, посольство Великої Британії в Україні, ХОФ "Громадська Альтернатива", Фонд "Пам'ять, відповідальність і майбутнє".

Нагадуємо, що денна частина фестивалю триватиме на вихідних з 11:00 до 19:00 в Mental Complex Studio на Лопанській Набережній, 2/2.

Під час денної частини фестивалю на відвідувачів чекає безперервний потік лекцій, відкритих інтерв’ю та майстер-класів. Серед тем: технології та IT, експериментальні медіа та комунікації, урбаністика та навколишнє середовище, культура та мистецтво, розваги та креатив, альтернативна освіта та соціальне підприємництво.

Зокрема, Аліна Ханбабаєва радить не пропустити знайомство з такими спікерами, як: Майк Стересінич (Піттсбург, США) — спеціаліст у сферах міжнародних справ, організаційного розвитку та демократичного управління. Майк допомагає тим, хто просуває зміни в країнах зі швидкими темпами реформування та має подібний досвід у більше ніж 40 країнах світу; Єлена Моліна (Маямі, США/Барселона, Іспанія) — письменниця, режисерка, мисткиня та культурна активістка; Зока Катіч — журналіст, режисер-документаліст із Сараєва. Ілько Гладштейн, співзасновник міжнародного фестивалю кіно та урбаністики “86”; Андрій Зінченко, засновник проекту енергокооперативу «Сонячне Місто» у Славутичі; Юріца Барач (Осієк, Хорватія) — співзасновник одного з найпрестижніших екстремальних фестів у Європі Pannonian Challenge; Девід Соломон, автор програм “розумного міста” в різних країнах світу; Peter Santenello (Київ), мандрівник, блогер, який провів більшу частину життя, подорожуючи світом, а останні роки — в Україні: країні, яку він полюбив до нестями.

Сергій Жадан (Старобільськ/Харків) – письменник, музикант та активіст, котрий говоритиме про важливість розвитку культурних ініціатив на українському Сході та підтримки культури в часи війни взагалі.

Щодо нічної програми цьогорічного фестивалю, то вона обіцяє бути не менш насиченою. Вперше до Харкова завітають австрійський гурт Sofa Surfers, хіп-хоп виконавиця Alina Pash та нова українська зірка Alyona Alyona зі спеціальним фестивальним сетом. Загалом, до Plan B Night долучаться понад 40 артистів. Організатори нагадують: один квиток дає можливість відвідати близько 10 концертів та 6 вечірок на різних локаціях міста. Головним майданчиком нічної програми стане Лофт-сцена Оперного театру, СХІD OPERA.

Фестиваль організовано за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

За оновленнями програми можна слідкувати на сторінці події в Facebook.

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович