07.05.2019 16:00
Просмотров: 1123

Освітянська спільнота EdCamp Ukraine запрошує новообраного Президента до діалогу про освіту – під час (не)конференції в липні

Національний офіс та координаторки й координатори в регіонах найбільшого в Україні об’єднання освітян EdCamp Ukraine оприлюднили відеозвернення, в якому запрошують обраного нещодавно Президента України Володимира Зеленського до обговорення майбутнього української освіти, зокрема реформи Нової української школи (НУШ). Розмова має відбутися під час П’ятої всеукраїнської (не)конференції EdCamp Ukraine 7 і 8 липня, у Харкові.

Освітянська спільнота EdCamp Ukraine запрошує новообраного Президента до діалогу про освіту – під час (не)конференції в липні

Запрошено також чинну міністерку освіти й науки України Лілію Гриневич, яка відвідувала EdCamp минулого й позаминулого року та активно підтримує вчительский рух, представників і представниць громадських організацій, що займаються освітою, самих освітян, батьків і дітей.

«Ми закликаємо вас зустрітися для відвертого діалогу про долю української освіти. Бо це справа не лише освітян. Освіта стосується кожної і кожного. Саме освіта – шанс нашої країни на гідне майбутнє. Шанс на чесність, прозорість, відповідальність. На мир, розвиток економіки, добробут. На здорових людей, чисте довкілля, енергоефективність. І ми не маємо права втрачати цей шанс»,– ідеться у зверненні.

Освітянська спільнота EdCamp Ukraine запрошує новообраного Президента до діалогу про освіту – під час (не)конференції в липні

Олександр Елькін, засновник і натхненник руху EdCamp Ukraine, повідомив, що водночас із відеозверненням оргкомітет (не)конференції також надіслав нещодавно обраному Президентові офіційний лист-запрошення. Мета ж відеозвернення – привернути увагу української спільноти та іноземних партнерів до необхідності продовжити роботу над реформуванням освіти, підсумувати, що вже зроблено, і які виклики постають у майбутньому.

«Над утіленням НУШ кілька років працюють, за великим рахунком, тисячі людей: експерти та чиновники МОНУ й адміністрацій, донори, депутати, представники громадських організацій,директори шкіл, які розумно користуються наданою автономією, учительство, яке працює новими методами та за власними програмами, батьки, котрі підтримують педагогіку партнерства. І, зрештою, самі учні й учениці, які переймають нові моделі співпраці. Це одна з найважливіших національних реформ, оскільки саме освіта – запорука успіху і в інших сферах. І ми всі переконані, що за будь-якого парламенту, уряду, Президента – зміни в освіті мають тривати», – зазначив Олександр Елькін, коментуючи відеозвернення.

 Він також зауважив, що серед ключових здобутків реформи, які мають бути збережені та розвинені, – фінансова та академічна автономія шкіл та вишів; державний стандарт освіти, який вказує кінцеву мету, не нав’язуючи уніфікований шлях її досягнення; орієнтація на потреби дитини й родини; розвиток педагогіки партнерства; фокус не на знаннях, а на компетенціях і навичках, гнучкість освіти, що дає можливість своєчасно пристосовуватись до змін у реальному світі; інклюзивність; створення сучасного освітнього середовища та, найголовніше, розвиток взаємоповаги між усіма учасниками й учасницями освітнього процесу: дітьми, освітянами, батьками, чиновниками. Серед тих, які ще потребують законодавчих змін, – механізм демонополізації системи підвищення кваліфікації, впровадження системи сертифікації педагогів, зміни у педагогічній освіті та інші.

Героями відеоролика стали: майбутня першокласниця Зоряна Захарова, учениці й учні з Харкова та області Максим Владимиров (6 клас), Кароліна Даушвілі (4 клас), Максим Дьомін (9 клас), Катерина Нестеренко (1 клас), В’ячеслав Пчолка (10 клас), студентки вишів Харкова Дарія Малахова (2 курс), Валерія Маслова (2 курс), учителі й учительки Олександр Даценко (Олександрія), Олександр Думишинець (Київ), Ганна Захарова (Харків), Валентина Какадій (с. Огіївка), Леонід Мироненко (Полтава), Оксана Томищ (Мукачево), Майя Тутаєва (с. Хмельове), Валентина Федоряка (с. Трудолюб), заступниця голови Маловисківської РДА Лілія Синчук, викладачі / викладачки харківських вишів к.соц.н. Олег Марущенко, Ірина Швецова та команда EdCamp Ukraine: к. т. н. Олександр Елькін, к. філол. н. Олена Масалітіна, Ірина Міньковська, Міла Захарова, Світлана Нестеренко, Артем Захаров (усі – Харків) та Якоб Фюрст, експерт із педагогіки миру, Відень. Вони розповідають про такі здобутки Нової української школи як виховання на цінностях і новітні освітні підходи, сучасні методи управління, свободу для вчительства самостійно складати програми, можливість проводити уроки на відкритому повітрі та сучасне переобладнання класів, очищення підручників від дискримінаційних висловлювань, взаємне навчання вчительства та учнівства тощо.

«Ми запрошуємо вас, Володимире Олександровичу, дізнатися з перших вуст і поговорити: що вже зроблено і які виклики постають перед освітою. Чому на національний EdCamp? Бо це вчительська подія року, на яку збираються освітяни з усієї країни. Це демократичний простір, де спілкування – на рівних. Це незалежна спільнота, що є частиною світового руху і вже об’єднує в Україні понад 20 000 освітян. Це потужна сила, здатна як змінювати, так і творити. І ми віримо, що мета освіти – зростити Хорошу Людину»– говорять герої та героїні ролика.

Нагадаємо, щорічна (не)конференція EdCamp Ukraine відбудеться 7 і 8 липня в Харкові та збере близько тисячі вчителів і вчительок та освітніх експертів і експерток з України та двадцяти чотирьох країн світу.

Реєстрація на (не)конференцію продовжена до 10 травня: за посиланням

Довідка

Ініціатива EdCamp народилася в 2010 році в США. Американські вчителі і вчительки вирішили створити альтернативний державному спосіб підвищення кваліфікації та професійного розвитку педагогів. З тих пір рух EdCamp поширився у 44 країнах, однією з перших країн, яка приєдналася до цієї ініціативи, стала Україна. У 2019 році формат EdСamp увійшов до світового рейтингу HundrED.

Громадськаорганізація«ЕдКемпУкраїна» (або Спільнота відповідального вчительства EdCamp Ukraine) має на меті покращення кваліфікації шкільних педагогів, підвищення статусу вчительок і вчителів та загалом реформування системи освіти України. Сьогодні EdСamp Ukraine є найбільшим незалежним освітянським рухом у країні, до нього вже приєдналися 20 000 прогресивних педагогів. Однією з ключових подій руху є щорічна загальнонаціональна (не)конференція EdCamp Ukraine, яка відбудеться вже вп’яте. Щомісяця регіональні (не)конференції (міні-едкемпи) проходять у різних закладах освіти по всій Україні, з моменту створення спільноти у 2015 р. у регіонах відбулося 147 подій для місцевих громад.

Сторінка П’ятої національної (не)конференції для шкільних педагогів EdCamp Ukraine 2019

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович