13.05.2019 14:05
Просмотров: 1125

«Шлях Енея»: у Харкові покажуть українсько-італійський виставковий проект, у центрі якого – стосунки митця з минулим

«Шлях Енея»: у Харкові покажуть українсько-італійський виставковий проект, у центрі якого – стосунки митця з минулим З 14 травня по 14 червня в центрі сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр» у Харкові триватиме українсько-італійський виставковий проект «Шлях Енея: Художники сьогодення сам-на-сам із минулим». Виставка є частиною соціокультурного фестивалю Dantefest. Вхід вільний.

Мікеланджело Антоніоні, Відкрита група, Еміліо Ісґро, Микола Коломієць, Юлія Кран, Владислав Краснощок, Павло Маков, Євген Нікіфоров, Адріан Пачі, Андрій Сагайдаковський, Джованні Франджі, Йосип Хмелевський та Ігор Янович – зібравши в одному виставковому просторі тринадцять авторів трьох поколінь з України, Італії, Німеччини та Албанії, куратори намагаються дослідити, як митці опиняються сам-на-сам із минулим і що воно для них означає.

Вперше виставка «Шлях Енея. Художники сьогодення сам-на-сам з минулим» була створена італійською організацією Casa Testori для фестивалю Rimini Meeting у 2017 році. Виставка у «ЄрміловЦентрі» є українською контекстуалізацією цього проекту, створеною з ініціативи Центру європейської культури "Dante" та ГО "Еммаус". Кураторами проекту в Харкові є Лука Фйоре (Італія) та Борис Філоненко (Україна).

За античною легендою, Еней, полишаючи палаючу Трою, взяв на спину свого батька й вирушив з ним у незвідане. Саме через цей образ куратори дивляться на сучасне мистецтво. Для проекту в Харкові вони відібрали роботи європейських авторів, важливі саме для українського контексту, і запросили українських художників до діалогу. У результаті виникла мистецька розмова про стосунки митця з його приватним та колективним минулим.

Для української версії виставки куратори обрали у авторів, представлених в Ріміні, інші роботи. Спільною для обох проектів залишилася лише фоторобота Юлії Кран, в якій вона, алюзією на міф про Енея, тримає на спині свою оголену матір.

«Нова виставка формально абсолютно відрізняється від тієї, що ми мали в Ріміні, – розповідає куратор Лука Фйоре. – Тільки п'ять спільних художників із десяти та всього одна об’єднуюча робота представлені в обох проектах. Проте досвід, який може отримати відвідувач, та питання, які ставить виставка, – ті ж самі. Внесок українських митців, доданих до нової версії проекту, підтвердив початкову інтуїцію виставки, а представлені роботи відображають ідею мистецтва як “вірності в розриві” – сучасні автори постійно переглядають своє минуле, стосунки з традицією і попередниками».

«Шлях Енея»: у Харкові покажуть українсько-італійський виставковий проект, у центрі якого – стосунки митця з минулим

Борис Філоненко уточнює: «Ми нібито чекаємо від сучасного митця відмову від минулого (розрив зв’язків, спадкоємності), адже з кінця XIX століття  маніфестований протест проти “батьків” був важливим жестом для художника, який прагнув відповісти на виклики сучасності. Але сьогодні така відмова не є обов’язковою».

Виставка відкриється 14 травня о 19:00, а далі матиме такі події (всі – в ЦСМ “ЄрміловЦентр”, вхід на всі вільний):
18 травня (Ніч Музеїв) – кураторська екскурсія з Борисом Філоненком та дискусія про політику пам’яті з Оксаною Довгополовою, експерткою проекту Memory Lab від BABYN YAR Holocaust Memorial Center: “В майбутнє через минуле. Як минуле промовляє до нас та як ми розмовляємо з минулим"
21 травня, 19:00 – зустріч із Євгеном Нікіфоровиим
29 травня, 19:00 – зустріч-діалог з Миколою Коломійцем та Владиславом Краснощоком
31 травня і 1 червня – кураторські екскурсії з Лукою Фйоре та Борисом Філоненком
2 червня, 14:00, місце проведення уточнюється – дискусійна панель за участі кураторів Бориса Філоненка та Луки Фйоре, митців Джованні Франджі, Павла Макова, Миколи Коломійця та президента Casa Testori Джузеппе Франджі
5 червня, 19:00 – зустріч із Павлом Маковим
8 червня, 19:00 –  лекція про історичний та культурний контексти відкриття пам’ятника Іванові Котляревському в Полтаві
14 червня, 19:00 – зустріч із Юлією Кран

Виставка «Шлях Енея: Художники сьогодення сам-на-сам з минулим» є важливою передмовою та водночас центральною подією соціокультурного фестивалю Dantefest.
Серед інших подій проекту: 1/06 – благодійний концерт у CXID Opera – Gloria Антоніо Вівальді у виконанні співачок хору Ла Скала (Теаtro alla Scala), 31/06 – презентація книг італійського реабілітолога Сильвіо Каттаріна та українського філософа й педагога Олександра Філоненка. Деталі фестивалю будуть оприлюднені згодом.

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович