11.08.2019 10:46
Просмотров: 1419

Українцям знову пропонують фейковий "диво-препарат": інструкція, як уберегтися від шахраїв

Українцям знову пропонують фейковий диво-препарат: інструкція, як уберегтися від шахраїв

В Україні не існує жодних законних онлайн-аптек, також не можна законно замовити ліки по телефону та отримати їх поштою

У Міністерстві охорони здоров'я заявили, що отримали чимало повідомлень про те, що люди купили або були готові купити ліки, побачивши рекламу "диво-препарату", нібито розробленого українськими науковцями.

"Це новий фейк, що шириться мережею", - наголосила в.о. глави МОЗ Уляна Супрун у своєму Facebook.

Супрун запевнила, що ані вона особисто, ані Міністерство охорони здоров’я ніколи не рекламували та не рекламуватимуть жодні препарати.

Очільниця МОЗ нагадала, що держава не встановлює ціни на ліки законодавчо, а в Україні працює вільний ринок.

"МОЗ України впливає на формування цін за допомогою, наприклад, програми "Доступні ліки" — там дійсно не можна брати участь у програмі якщо ціни вище певної встановленої межі. Але участь у програмі для виробників ліків добровільна. Більше про те, як регулюються ціни на ліки, а також про те, що робить МОЗ України, аби українці не витрачали шалені гроші на них, тут", - порадила Супрун.

Крім того, в Україні не існує жодних законних онлайн-аптек, наголосила в.о. міністра. Також не можна законно замовити ліки по телефону та отримати їх поштою.

"Сайт, на якому пропонують купити ці ліки, має логотип МОЗ України, але при цьому це односторінковий сайт, рубрики якого не працюють — вони всі фейкові. Сайт російськомовний — це також має змусити сумніватися, адже всі сайти державних установ — лише україномовні", - додала Супрун.

В Україні можна продавати лише ті ліки, які пройшли спеціальну перевірку та мають державну реєстрацію. Препарат, стосовно якого звертаються до МОЗ, реєстрації, не має. Перевірити наявність реєстраційного посвідчення можна тут.

"Ця історія насправді передусім про критичне мислення та медіаграмотність. Знаю людей, чиї батьки вже були готові купувати такі ліки, але вчасно порадилися зі своїми дітьми, які впевненіше почуваються в мережі. Прошу допомогти своїм батькам, бабусям та дідусям — ви можете пояснити їм, чому не варто довіряти такій рекламі та де дійсно можна отримати ліки безоплатно", - звернулася Супрун.

Коротка інструкція від глави МОЗ, як уберегтися від шахраїв:

Радитися щодо ліків зі своїм сімейним лікарем.

Пацієнти з астмою, серцево-судинним захворюваннями та цукровим діабетом можуть отримати препарати безоплатно або з невеликою доплатою у рамках програми "Доступні ліки". Які саме ліки входять у програму.

Перевірити препарати, які закуповуються за кошти платників податків, і які пацієнти можуть отримати в лікарні, можна тут.

Не купувати ліки онлайн та не замовляти поштою. За ліками — лише в аптеку. Перевірити, чи має ліцензію аптека, можна тут.

Якщо бачите рекламу "ліки, рекомендовані МОЗ України" — це фейк. Це — шахрайська реклама. На неї необхідно поскаржитися — за численні скарги її можуть видалити, а рекламодавця заблокувати. "Можете також надсилати нам на сторінку посилання або скріни такої реклами — будемо разом вживати заходів", - додала Супрун.

Якщо виявили ймовірний фальсифікат чи неякісний лікарський засіб, необхідно повідомити про це Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками

Виявити серії ліків, заборонені для продажу, допоможе додаток "Ліки контроль"

"Будьте уважні та перевіряйте інформацію. Пам’ятайте, що найкращий порадник щодо здоров’я — ваш сімейний лікар", - наголосила пані Уляна.

Источник: 5.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    917
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович