21.09.2019 11:10
Просмотров: 1187

Наскільки наближені українські ВМС до стандартів НАТО

Наскільки наближені українські ВМС до стандартів НАТО

Сьогодні курс України на вступ до Північноатлантичного альянсу затверджено Конституцією України, і, як неодноразово наголошував Міністр оборони України, це питання є пріоритетним для нового керівництва оборонного відомства. Також ще в листопаді 2015 року було затверджено План виконання основних заходів щодо переходу Збройних Сил України на стандарти НАТО. Цей документ передбачає, що до 2020 року Україна повинна провести реформи в оборонному відомстві та зробити українську армію сумісною з арміями країн Альянсу.

Однак що саме стоїть за цією однією із найуживаніших останнім часом у лексиконі високопосадовців фразою «стандарти НАТО» та чи готові українські Збройні Сили виконувати спільні завдання з підрозділами армій країн Альянсу?

Якщо брати в цілому систему стандартів НАТО, як вона описана, то це дуже широкий перелік документів різного спрямування. Умовно їх можна поділити на директивні або доктринальні, які встановлюють загальні положення і мають стратегічний та оперативний рівень. Також є документи адміністративного характеру. Один із найважливіших напрямів — технічний, який визначає навіть такі деталі, як діаметр труби, що з’єднується з якоюсь системою. Тобто документи НАТО визначають чіткий стандарт, за яким повинні виконуватися ті чи інші розробки озброєння та військової техніки, щоб вони були сумісні з тими зразками, які є у країнах НАТО. Крім цього, є документи тактичного рівня, що стосуються сухопутних підрозділів, авіації, кораблів, берегової оборони тощо.

Як повідомив кореспондентові АрміяInform заступник начальника штабу з євроатлантичної інтеграції капітан 1 рангу Андрій Риженко, трансформація ВМС за стандартами, практиками і цінностями НАТО по теперішній час відбувається відповідно до низки документів на рівні держави, Міністерства оборони України та Генерального штабу ЗС України. Основним документом, який спрямовує діяльність українського флоту є «Стратегія ВМС України 2035», яка була опрацьована минулого року і затверджена командувачем ВМС ЗС України.

— Вперше в історії українських ВМС було розроблено та ухвалено документ стратегічного рівня, який описує бачення розвитку нашого флоту відповідно до існуючих і перспективних загроз. Щодо оперативного рівня, то починаючи з 2017 року під час проведення міжнародних навчань «Сі Бриз» ми відпрацьовуємо штабні елементи діяльності як морського командування, так і командування морської піхоти, які стосуються процедур планування операцій відповідно до стандартів НАТО, — сказав капітан 1 рангу Андрій Риженко.

Наприклад, щодо Військово-Морських Сил, то одним з головних документів для українських військових моряків також є серія МТР (Maritime Tactical Рublication). Ці документи регулюють діяльність ВМС за різними напрямами на морі. Наприклад, це можуть бути протимінні, протичовнові дії, ведення протиповітряної оборони, буксирування кораблів, пошуково-рятувальні дії. Окремо описуються операції, до яких залучено гелікоптер, але вони належать до іншої серії (МРР). Окремо розписано табель термінових донесень, де визначено, якого змісту мають бути повідомлення і в які терміни їх слід робити. Дуже багато є документів, що стосуються зв’язку.

Загальна кількість документів, які охоплюють майже всі аспекти діяльності ВМС, — від порядку дій, проведення процедур, організації доповідей до технічних вимог щодо засобів або зброї, — становить більше як 445. Вони вводяться так званими STANAG (Standardization Agreement), які, власне, і є тим стандартом НАТО.

Варто сказати, що МТР не розроблені спеціально для країн-партнерів, вони так само є керівними і на флотах країн — членів Альянсу. Більше того, наші Військово-Морські Сили мають доступ до електронної бази, відповідно у нас є актуальні версії всіх документів, окрім тих, що позначені грифом про обмежене користування.

Щоб перевірити сумісність того чи іншого підрозділу, використовують Концепцію оперативних можливостей. У рамках Програми перевірки та зворотного зв’язку Концепції оперативних можливостей визначено два рівні оцінювання. Перший — взаємосумісний, другий — готовий до виконання завдань. Другий рівень передбачає бойове застосування. Важливо знати, що сили та засоби мають брати участь у заходах в рамках Програми перевірки та зворотного зв’язку Концепції оперативних можливостей щонайменше один раз на три роки. Інакше підрозділи втрачають свій рівень. Однак перед тим, як рівень сумісності перевіряють експерти Альянсу, ми мусимо обов’язково провести самооцінку. Тобто спочатку самооцінка першого рівня, потім оцінка НАТО, далі самооцінка другого рівня і оцінка другого рівня НАТО. Весь процес підготовки до рівня «готовий до застосування» одного підрозділу або корабля може тривати чотири роки.

Слід зауважити, що у ВМС з об’єктивних причин не було такої можливості, тим більше відбулася заміна великої кількості особового складу. А при заміні тридцяти відсотків особового складу в підрозділі, рівень оцінки втрачається. Втім роботу в цьому напрямі відновлено.

— У впровадженні тактичних стандартів у нас є чималий досвід, цю роботу ми ведемо з 2005 року, коли Україна приєдналася до концепції оперативних можливостей. Відтоді багато кораблів, підрозділів морської піхоти та морської авіації пройшли повний курс оцінок згідно з цією програмою, в основі якої лежать методики НАТО з оцінки бойової готовності підрозділів. Поточного року самооцінку проходила група протидиверсійного загону ВМС щодо готовності виконувати завдання як доглядова команда. Таку роботу плануємо здійснювати і в майбутньому, адже це є необхідною умовою залучення підрозділів до операції та сил реагування Альянсу, — зазначив капітан 1 рангу Андрій Риженко.

Крім того, триває робота щодо приведення корабельного складу до відповідності технічних стандартів. Зокрема ще на стадії проєктування нових кораблів ми врахували питання технічної сумісності з НАТО. Це стосується і малих броньованих катерів типу «Гюрза-М», десантних катерів типу «Кентавр», проєкту ракетних катерів типу «Лань», і, звичайно, американських катерів типу «Айленд».

Кораблі і частини Військово-Морських Сил використовують у своїй діяльності документи НАТО вже тривалий час. Фактично вимоги документів Альянсу застосовуються під час участі наших кораблів та підрозділів у міжнародних навчаннях. А це і «Сі Бриз», і «Riverine», і «Platinum Eagle», і «Agile spirit» тощо. За тими ж стандартами функціонує і первинний контактний пункт ВМС, головне завдання якого полягає у висвітленні та організації обміну інформацією з відповідними структурами НАТО щодо надводної обстановки в акваторії Чорного моря.

Источник: mil.gov.ua

Автор: Олександр Завтонов, Інформагентство Міноборони АрміяInform

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович