06.11.2019 09:26
Просмотров: 819

"Нафтогаз" подав позов проти "Газпрому" на $11,8 млрд – основні вимоги

Нафтогаз подав позов проти Газпрому на $11,8 млрд – основні вимоги

Передбачені контрактом двосторонні переговори з "Газпромом" не мали особливого успіху

НАК "Нафтогаз України" у новому позові до "Газпрому" вимагатиме перегляду тарифів на транзит газу з березня 2018 року до грудня 2019 року та сплати прискореної амортизації газотранспортної системи (ГТС) у разі припинення транзиту з 1 січня 2020 року. Про це повідомив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко у Facebook.

"Ми вимагаємо переглянути транзитний тариф", – написав Вітренко. Він нагадав, що право вимагати перегляд тарифу передбачене у п. 8.7 контракту.

Зазначається, що попередній арбітраж не розглядав питання перегляду тарифу по суті. Він лише визнав, що запит на перегляд тарифу, який "Нафтогаз" відправив "Газпрому" влітку 2009 року, не відповідав формальним вимогам, і тому не може розглядати це питання по суті.

"Прочитавши про це у рішенні арбітражу від 28 лютого 2018 року, ми підготували новий запит щодо перегляду тарифу, який би задовольняв усі формальності..., і відправили його в "Газпром" 13 березня 2018 року. Саме з цієї дати і до закінчення контракту (1 січня 2020 року) ми зараз і вимагаємо переглянути транзитний тариф", – пояснив Вітренко свою позицію.

Він зазначив, що передбачені контрактом двосторонні переговори з "Газпромом" щодо цього питання не мали особливого успіху, і тому тепер це питання має вирішувати Стокгольмський арбітраж. Такий механізм вирішення суперечок визначали сторони – "Нафтогаз" і "Газпром", коли підписали контракти у 2009 році.

"Перегляд транзитного тарифу схожий на перегляд ціни на газ, який провів попередній арбітраж. Його так само вимагав "Нафтогаз", а "Газпром" так само на нього не погоджувався, і тому вирішувати мав арбітражний трибунал. Він вирішив на нашу користь і переглянув ціну на газ", – написав Вітренко.

"Ситуація була ще схожа тим, що ми вимагали не просто зниження ціни на газ, а і зміни порядку формування ціни – замість індексації до нафтопродуктів ми вимагали індексацію до цін на хабах. Ми аргументували це тим, що як порівняти з 2009 роком, коли підписувався контракт, на європейському ринку змінився порядок формування цін; у нас у контракті є посилання на європейський ринок, і тому ми хочемо, щоб у нас теж був новий порядок формування ціни, який би відповідав ринковій практиці", – додав виконавчий директор "Нафтогазу".

Міжнародний арбітраж погодився з аргументами України і змінив порядок формування ціни. У новому арбітражі "Нафтогаз" схожим чином вказує на те, що з 2009 року відбулися суттєві зміни у порядку формування транзитних тарифів, зазначає Вітренко. Він додав, що, крім того, "наш транзитний тариф не відповідає рівню транзитних тарифів на європейському ринку".

Нафтогаз подав позов проти Газпрому на $11,8 млрд – основні вимоги

На графіку – європейські транзитні тарифи, якщо зробити релевантні корегування для коректного порівняння з українським транзитним тарифом – тобто всі тарифи приведені до рівних умов щодо основних факторів, які впливають на його економічну обґрунтованість.

"Якщо ніякі корегування не проводити (ні на середню відстань, ні на завантаженість, ні на діаметр труби), а просто порівнювати опубліковані номінальні ставки плати за транспортування газу через європейські країни з тарифом, який розрахований згідно формули у нашому транзитному контракті (на 100 км), то різниця буде ще більшою. Ми пропонуємо проводити таке порівняння коректно, з усіма доречними корегуваннями", – пояснив він.

Вітренко зазначив, що порядок формування тарифу має відповідати європейським нормам.

"Ми розрахували такий тариф разом з авторитетними незалежними експертами. Він визначається для кожної точки входу та виходу з української ГТС. Але оскільки "Газпром" відмовився застосовувати нові тарифи, то логічно говорити вже про компенсацію за те, що переглянутий тариф не був застосований", – сказав Вітренко.

Фактично йдеться про різницю між тим, що Україна отримала за транзит, і що мала б отримати за переглянутими тарифами. Різниця – 11,8 млрд доларів плюс відсотки. Таку суму "Нафтогаз" вимагає у якості компенсації.

Рішення арбітражу очікується у 2021 році, уточнив виконавчий директор "Нафтогазу".

І додав, що у "Газпромі" перед підписанням контрактів у 2009 році казали про перехід на ринкові та економічно обґрунтовані тарифи. І посилання на європейський ринок у контракт "Газпром" включив сам.

Інші основні вимоги "Нафтогазу":

213 млн доларів (плюс відсотки) компенсації за порушення "Газпромом" зобов'язань поставляти газ за контрактом на поставку газу у період із березня 2018 року по вересень 2019 року (наступні місяці можуть бути додані згодом). "Газпром" мав зобов'язання поставити в Україну 4 млрд куб газу у 2018 році і 5 млрд куб газу – у 2019. Але зобов'язання виконано не було. "Нафтогаз" вимагає компенсацію за періоди, коли Україна мала купувати газ дорожче на європейському ринку (тобто компенсувати різницю між контрактною ціною та фактичною ціною закупівлі).

202 млн доларів (плюс відсотки) компенсації за порушення "Газпромом" зобов'язань подавати газ для транзиту не менше 110 млрд куб м. на рік за контрактом на транзит газу у період з 1 січня до 12 березня 2018 року (потім має діяти компенсація за перегляд тарифу).

33 млн доларів (плюс відсотки) компенсації за недотримання "Газпромом" зобов'язань відбирати газ на точках виходу з української ГТС у межах, передбачених контрактом.

Декларація щодо поставок газу на непідконтрольні території, які "Газпром" начебто продовжує. "Нафтогаз" просить арбітраж наказати "Газпрому" підписати технічні та комерційні акти (приймання-передачі), які надав "Нафтогаз", без цих поставок, за весь період, коли такі акти не були підписані "Газпромом".

Источник: 5.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

21.04.2024 08:38    196
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович