07.11.2019 06:04
Просмотров: 1400

22 мільярди доларів – «Понять и простить»? – Коболєв про забаганки Газпрому

22 мільярди доларів – «Понять и простить»? – Коболєв про забаганки Газпрому

Росія – країна окупант зі зміною влади в Україні осміліла і стала вимагати від НАК “Нафтогазу” “обнулити” всі перетензії до “Газпрому”.

Натомість зі своєї сторони окупанти не йдуть ні на які поступки у питанні транзиту чи постачання газу. Вчергове, як зауважив, Андрій Коболєв, російські знижки в результаті для України обходяться дорожче, ніж газ за конкурентними цінами у Європі.

Andriy Kobolyev

“Продовжують надходити нові заяви з РФ. Через засоби масової інформації (що трохи дивно, оскільки такі пропозиції, як правило, надаються в письмовому вигляді) нам пропонують:

1. «обнулити взаємні претензії»;

2. російський газ за прямими поставками дешевший, ніж за реверсом.

Для Нафтогазу продовження транзиту російського газу є стратегічним завданням. Але на цю пооблему треба дивитись з точки зору сухих цифр та фактів.

По першому пункту. Російська сторона пропонує Нафтогазу «обнулити» майже 3 мільярди доларів за Стокгольмським рішенням і відмовитися від позову ще на 12 мільярдів. До того ж АМКУ пропонується відмовитися від штрафу на близько 7 мільярдів доларів

Разом – 22 мільярди доларів – «понять и простить».

Шукаю і не знаходжу в озвучених в медіа пропозиціях зустрічні кроки Росії на співставні суми. Хіба так виглядає «обнулення» взаємних претензій?

Перейдемо до другого пункту. Нам пропонують повернутись до прямих поставок газу з Росії і обіцяють ціну, меншу на 25%, ніж ми маємо зараз з Європи.

За діючим контрактом ми вже маємо право купувати російський газ за ціною німецького хабу. Газпром відмовляється виконувати це положення контракту.

Традиційно російські поставки, навіть зі знижками за лояльність, чомусь виходять дорожчими, ніж закупівлі за конкурентними цінами у Європі. Це нелогічно, бо Газпром транспортує газ на меншу відстань.

Коли Стокгольмський арбітраж виправив цю цінову аномалію, Газпром відмовився постачати газ.

Ми вже давно переконались, що ніщо не обходиться Україні так дорого, як дешевий російський газ. Коли наші відносини з Газпромом вдається зробити суто комерційними, баланс витрат суттєво змінюється на користь України.

Сухі цифри:

– у 2013 році, коли у нас була знижка «за флот в Криму» і ми купували газ майже виключно у Газпрому, на транзиті ми заробили 3 мільярди доларів, а за імпортований газ заплатили Росії більше 5 мільярдів. Від’ємна різниця між доходами за транзит та видатками на купівлю газу – більше 2 мільярдів доларів.

– у 2018 році, коли ми вже перейшли від «дешевого» російського газу на «дорогий» європейський і не мали жодних політичних знижок, на транзиті заробили 2,7 мільярди доларів, а на закупівлю витратили 2,1 мільярди. Позитивна різниця для нас склала 600 мільйонів доларів.

Ще раз цитую російських посадовців: «як можна взагалі говорити про щось і прагнути до якихось домовленостей, якщо триває така вакханалія в Стокгольмському арбітражі. І Путін чітко сказав, що, хлопці, давайте, потрібно спочатку відмовитися від якихось вимог, досить абсурдних, а потім вже домовлятися».

Ми готові домовлятися про продовження транзиту. Наша позиція в цьому питанні повністю збігається з позицією Єврокомісії.

Росія – проти, її лякає «вакханалія в Стокгольмському арбітражі». Звичайно, рішення найавторитетнішого європейського арбітражного суду можна називати «вакханалією», але тоді постає логічне питання – навіщо Газпром минулого року ПЕРШИМ ініціював в Стокгольмському арбітражі два нові процеси проти Нафтогазу?

Ми готові до конструктивного співробітництва заради продовження транзиту, але будемо й надалі наполегливо та ефективно захищати як національні інтереси, так і інтереси Нафтогазу.

До того ж «задум російського керівництва – тобто обхід України і позбавлення її прибутку в розмірі $2-3 млрд на рік у вигляді плати за транзит – дорого обійшовся держкомпанії, яка витратила на політизований і комерційно невиправданий проект десятки мільярдів, перерахувавши їх в кишені підрядників, які й будували «коридори» і «потоки». Потерпілою стороною при такому розкладі опинилося населення Росії», – вважає російський аналітик Михайло Крутіхін.

Росія не зможе повністю відмовитись від використання української ГТС у найближчі роки. Для цього їй потрібно було б повністю реформувати газову галузь, провести анбандлінг Газпрому і прийняти європейські правила в енергетиці.

Очевидно, що за нинішньої російської влади навряд чи відбудеться.

Нафтогаз рекомендує цю статтю для розуміння, як це виглядає з російського боку.

«Україна з її величезними підземними сховищами газу була і буде «подушкою безпеки» для компенсації надзвичайних, сезонних і навіть добових перепадів в попиті на газ. «Потоки», якими прокачується постійний обсяг, не в змозі реагувати на перепади попиту. Не виключено, що фактор такого ризику призведе до підвищення ціни російського газу для європейців».

Источник: myrotvorets.news

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

04.01.2024 07:39    268
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович