21.11.2019 08:26
Просмотров: 1606

Чому пільговикам на Харківщині приходять повні квитанції за комуналку

Чому пільговикам на Харківщині приходять повні квитанції за комуналку

Як працює новий механізм монетизації пільг пояснили в обласному Департаменті соцзахисту.

В Україні стартував опалювальний сезон, а разом з цим і нові правила нарахування й монетизації пільг на сплату житлово-комунальних послуг. У листопаді пільговики отримали платіжки, в яких вказано повну суму.

Справа в тому, що з 1 жовтня 2019 року в Україні запроваджена монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Тепер пільговики можуть отримати кошти у готівковій чи безготівковій формі. Як і раніше розмір пільги щомісячно розраховує орган соціального захисту населення.

Суму пільги розраховуватимуть, виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом. Також на неї впливатимуть ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги та державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування. Тому квитанції приходять з указанням повного платежу, а сума пільги банк повідомить у смс.

- Тепер пільга і не буде включатися у квитанцію. Громадяни, коли отримали смс-повідомлення про зарахування їм пільги, повинні самостійно порахувати скільки потрібно заплатити за комунальні послуги. Якщо, наприклад, у квитанції написано 1000 гривень, а в смс - 700 гривень, то людині потрібно доплатити 300 гривень, - пояснив “СК” директор Департаменту соцзахисту ХОДА Юрій Шпарага.

Він також зазначив, що зарахування пільг хоч у грошовій формі, хоч у безготівковій відбувається з 4 по 24 число кожного місяця. Може виникнути ситуація, коли людина отримала квитанцію на оплату 10 числа, а смс з нарахуванням пільги - 24 числа. Панікувати не потрібно, дочекайтеся смс і потім сплатіть за комунальні послуги.

- Всі люди, які отримали квитанцію, мають законний термін - оплатити ЖКП до 24 числа поточного місяця, - наголошує чиновник. - Наразі в окремих випадках люди не можуть увійти в особисті кабінети, із системи чомусь зникли номера телефонів, до яких прив'язані громадяни. Над цим збоєм програми зараз працюють у міністерстві, всі ці недоліки найближчим часом буде усунено. Якщо деяким громадянам банківські смс не прийдуть до 24 числа, хвилюватися не потрібно, всі вирівнювальні розрахунки будуть проведені в грудневих квитанціях.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович